Naslovna » BG svaštara » Promocije » Kreativni centar obeležava 25 godina postojanja
Kreativni centar - na Sajmu knjiga

Kreativni centar obeležava 25 godina postojanja

Izdavačka kuća Kreativni centar iz Beograda osnovana je 1989. godine sa idejom da objavljuje knjige koje podstiču druženje dece i odraslih i kod dece razvijaju kreativnost i ljubav prema knjizi, unapređuju stvaralačke metode u obrazovanju, neguju bolje odnose među ljudima, kao i brigu prema prirodi.

Kreativni centar postao je u međuvremenu vodeći izdavač knjiga za decu u Srbiji. Ova izdavačka kuća uskoro će obeležiti 25 godina od izlaska prve knjige, a u ponudi ima više od 800 naslova koji su svrstani u četiri uzrasne grupe: za mališane do pet godina, za decu predškolskog uzrasta, za učenike i za odrasle koji rade s decom – roditelje, vaspitače, učitelje.

U okviru svake od tih grupa postoje posebne edicije, kao što su, na primer, slikovnice Žapče, Preklapalice, Hajde da čitamo, Svet je jedan, Pustolovine za osnovce, Da pukneš od smeha, Bez dlake na jeziku, Knjige za sva vremena, Tranzit, Kreativna škola, Dobar roditelj.Promo

Svako ko je imao priliku da čita svom detetu zna koliko dobra knjiga, primerena uzrastu, može da znači mališanu koji tek otkriva svet. Pisati za decu nije lako i dobri pisci veoma su retki, a izdavanje knjiga za decu ozbiljan je posao koji zahteva veliku posvećenost.

Pažljivo odabrane teme, vrhunski tehnički kvalitet i prepoznatljive ilustracije odlike su izdanja Kreativnog centra, koja na zanimljiv način uspevaju da približe čitanje najmlađima. Takođe, postoji veliki broj priručnika čije teme mogu biti korisne odraslima koji rade s decom – roditeljima, vaspitačima, učiteljima.

Na 54. međunarodnom beogradskom sajmu knjiga Kreativni centar proglašen je za izdavača 2009. godine. Izdanja Kreativnog centra prevedena su na više od 30 jezika i objavljena u mnogim zemalja, od Engleske do Južne Koreje, u kojima su takođe naišla na odličan prijem kod čitalaca.

O vrednosti i kvalitetu knjiga svedoči i činjenica da je Kreativni centar izdavačka kuća koja već godinama učestvuje na prestižnom Međunarodnom sajmu knjiga za decu u Bolonji, kao i na Frankfurtskom sajmu knjiga. Učešće na ovim sajmovima omogućava Kreativnom centru da bude u toku sa svim onim što je bitno u vezi sa izdavaštvom za decu.

Kreativni centar je izdavač s licencom tipa A za sve nivoe i oblasti obrazovanja, a krajem 2005. godine postao je član Evropskog udruženja izdavača udžbenika (EEPG), što je svojevrsno priznanje za rezultate postignute u produkciji udžbenika tokom poslednjih nekoliko godina.

Ovo udruženje dodelio je 2007. godine Kreativnom centru nagradu za udžbenik Muzička kultura za treći razred osnovne škole, 2012. godine nagradu za knjige Matematika kao igra 1 i 2 namenjene predškolcima i 2013. godine nagrade za za izdanja Likovno za predškolce i Priroda i društvo za treći razred osnovne škole.

Kreativni centar trudiće se i dalje da stvara nove i kvalitetne knjige za decu, da proširi saradnju sa izdavačima iz drugih zemalja, kao i da nastupa na raznim sajmovima knjiga u svetu.

Od toga šta čitamo i koliko čitamo u velikoj meri zavisi to kako odrastamo i kako se razvijamo, način na koji rešavamo određene probleme, da li otkrivamo nove svetove i nove perspektive iz kojih sagledavamo svet. Brojni pisci, ilustratori, dizajneri, profesori, psiholozi, prevodioci, urednici, lektori i drugi vredni ljudi koji čine Kreativni centar stvaraju knjige duboko verujući u to.

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.