Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Olimpijski komitet Srbije: Srbija će imati 24 predstavnika u Kini
Olimpijski komitet Srbije - svečanost
Olimpijski komitet Srbije - svečanost

Olimpijski komitet Srbije: Srbija će imati 24 predstavnika u Kini

Danas je Olimpijski komitet Srbije organizovao svečanost povodom učešća naše reprezentacije na Drugim letnjim olimpijskim igrama mladih u Kini.

Događaju su prisustvovali gradonačelnik Beograda Siniša Mali, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Vlade Divac i drugi zvaničnici.

Gradonačelnik Beograda je izrazio veliko zadovoljstvo što ima priliku da upozna i pozdravi mlade olimpijce koji će predstavljati našu zemlju i naš grad na predstojećim Letnjim olimpijskim igrama za mlade u Kini.

– Veliki je uspeh što imamo 24 predstavnika u dvanaest sportova koji će, po prvi put, biti naši mladi ambasadori sporta u svetu. Sport u uzrastu od 14 do 18 godina je izuzetno važan za svakog pojedinca, i upravo zbog toga grad Beograd je započeo nekoliko inicijativa čiji je cilj da vratimo sport u škole. Krajem školske godine smo po prvi put organizovali Gimnazijadu, takmičenje svih gimnazija u Beogradu, a sa tim ćemo nastaviti i narednih godina. Svake godine ćemo tradicionalno organizovati takmičenje gimnazija, a od naredne godine ćemo u svim školama organizovati i druge sportske aktivnosti. Ko bude najbolji u školama, ići će prvo na opštinsko, zatim na gradsko i republičko takmičenje. Želimo da se mladi vrate sportu i na sledećim olimpijskim igrama, kada se za četiri godine budemo ponovo videli, imamo više predstavnika – rekao je Mali.

Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Vlade Divac istakao je da su olimpijske igre za mlade specifične, jer osim takmičenja obuhvataju i kulturno-obrazovni deo, gde mladi sportisti imaju priliku da se druže sa olimpijskim šampionima i da od njih uče.

– Mladi sportisti prvi put ulaze u olimpijsku porodicu i ovo je važan momenat u životu svakog od njih, ali i njihovih porodica, klubova i škola koje pohađaju. Uveren sam da će takmičari pružiti maksimum na sportskom terenu i da će kao ambasadori Srbije dostojno predstaviti našu zemlju. Olimpijsko iskustvo, koje će steći u Nandžingu, biće od velike pomoći da u budućnosti dosegnu najveće planetarno sportsko takmičenje, Olimpijske igre – naveo je Divac.

Ovom prilikom roditeljima mladih olimpijaca, direktorima škola koje pohađaju i predstavnicima klubova u kojima treniraju uručene su plakete i priznanja u znak zahvalnosti za doprinos razvoju i jačanju sportskih vrednosti i olimpizma u Srbiji.

Priznanja su uručena i Ministarstvu omladine i sporta i Zavodu za sport i medicinu sporta Republike Srbije, koji kontinuirano pružaju podršku mladim sportistima tokom priprema i takmičenja.

Druge letnje olimpijske igre za mlade (YOG) održaće se u kineskom gradu Nandžingu od 16. do 28. avgusta. Najbolji mladi sportisti iz celog sveta takmičiće se u 29 sportova, a Srbiju će predstavljati dvadeset četvoro sportista koji će se takmičiti u dvanaest disciplina. (Beoinfo)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.