Naslovna » BG servis » Otvorena rodna kuća vojvode Stepe Stepanovića
Kuća vojvode Stepe Stepanovića
Kuća vojvode Stepe Stepanovića

Otvorena rodna kuća vojvode Stepe Stepanovića

U Kumodražu je otvorena rekonstruisana rodna kuća vojvode Stepe Stepanovića.

Zbog svog arhitektonskog značaja, kuća u kojoj je rođen vojvoda Stepa Stepanović proglašena je za spomenik kulture od velikog značaja za Republiku Srbiju.

Događaju su prisustvovali mnogi zvaničnici i ličnosti iz javnog i kulturnog života.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izrazio je veliko zadovoljstvo zbog obnavljanja porodične kuće Stepe Stepanovića, gde se pre više od 150 godina rodio jedan od najvećih srpskih vojskovođa. On je podsetio da je grad pre nekoliko meseci dobio mogućnost da iskoristi nešto više od milion dinara sredstava iz jedne donacije.

Od početka godine renovirano je nekoliko spomenika kulture od velikog značaja, kao što su Rimski bunar i Sahat kula na Kalemegdanu. Pre nekoliko sedmica otvorena je i renovirana zgrada „Beogradske zadruge“, dok je obnovljena rodna kuća Stepe Stepanovića još jedan dragulj stavljen na raspolaganje građanima i turistima koji posećuju srpsku prestonicu.

Ministar odbrane Bratislav Gašić je podsetio da je Stepa Stepanović bio primer uspešne vojne karijere. Učestvovao je u svim ratovima koje je srpska vojska vodila s kraja 19. i početka 20. veka, kao i u Cerskoj bitki, koja je prva saveznička pobeda u Prvom svetskom ratu, kada je proslavljeni vojskovođa i dobio zvanje vojvode. (Beoinfo)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.