Naslovna » Izlasci » Predavanje: Mihajlo Pupin, dobrotvor Narodnog muzeja
Uroš Predić - Siroče
Uroš Predić - Siroče

Predavanje: Mihajlo Pupin, dobrotvor Narodnog muzeja

U atrijumu Narodnog muzeja u četvrtak, 17. jula od 18.00, viši kustos Petar Petrović održaće predavanje „Mihajlo Pupin, dobrotvor Narodnog muzeja u Beogradu“.

Predavanje će biti održano u okviru pratećih programa izložbe „Kroz lica muzeja“. Autori aktuelne izložbe su se bavili istorijatom Narodnog muzeja, predstavljajući domete odabranih ličnosti koje su, bilo kao dobrotvori ili istraživači, doprinele formiranju, razvoju i obogaćivanju Narodnog muzeja. Izložba je priređena povodom obeležavanja 170. godišnjice od osnivanja najstarije i najveće muzejske kuće u Srbiji.

Mihajlo Pupin je svakako jedan od izuzetnih među mnogim poklonodavcima Narodnog muzeja, a održavanjem ovog predavanja Narodni muzej će obeležiti i 160. godišnjicu od naučnikovog rođenja.

Prvi među Pupinovim dobročiniteljskim gestovima bio je otkup dve posebno značajne slike sa Svetske izložbe u Parizu 1889. Reč je o radovima Uroša Predića „Siroče“ i „Hercegovački begunci“, koje je Pupin poklonio Narodnom muzeju i koje su tokom dugog niza godina bile integralni deo stalne muzejske postavke. Slika „Hercegovački begunci“ biće ovom prilikom izložena povodom predavanja. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.