Naslovna » BG servis » Predstavljeni novi odbori FEST-a i festivala Kratki metar
Novi odbori FEST-a i Kratkog metra
Novi odbori FEST-a i Kratkog metra

Predstavljeni novi odbori FEST-a i festivala Kratki metar

Gradski sekretar za kulturu Vladan Vukosavljević predstavio je danas u Skupštini grada nove odbore FEST-a i Kratkog metra i izrazio uverenje da će dosadašnje aktivnosti u sklopu manifestacija biti unapređene.

– Međunarodni filmski festival FEST i dalje privlači veliku pažnju publike, a to dokazuje i činjenica da je ove godine prodato oko sto hiljada karata. Nažalost, FEST nije najjači filmski festival u regionu, pa je zato važno da zbog tradicije, potencijala, publike i ukupnih kadrovskih i umetničkih resursa, on to ponovo postane. To je moguće i ostvarljivo i zbog toga imamo velika očekivanja od novog odbora FEST-a, umetničkog direktora i selektora. Kada je reč o Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma (Kratki metar), postoje potencijali za izmene u koncepciji i za ponovno vraćanje u programe i takmičarsku konkurenciju aspekata koji su nepravedno izostavljeni. Imperativ je da se broj gledalaca poveća jer je na prethodnom on iznosio oko dve hiljade – rekao je Vukosavljević.

Odbor festivala Kratki metar čine zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović kao predsednik i članovi – producent Bogdan Petković, reditelj i montažer Igor Toholj, animator Stevica Živkov i montažer i scenograf Pera Jakonjić. Umetnički direktor je reditelj Mladen Matičević.

Odbor Međunarodnog filmskog festivala FEST čine gradski sekretar za kulturu Vladan Vukosavljević kao predsednik i članovi – rektor Univerziteta „Singidunum“ Nada Popović Perišić, selektor glavnog programa festivala „Kustendorf“ Dunja Kusturica, filmski producent Snežana Penev i filmski reditelj i producent Nina Đukić. Umetnički direktor je izvršni direktor „Studija B“ Jugoslav Pantelić, a selektor filmski reditelj Mladen Đorđević.

Festivali domaćih filmova

Jugoslav Pantelić je najavio znatna poboljšanja kako bi FEST 2015. bio onakav kakvog svi zaslužujemo. Jak akcenat biće na domaćem filmu i želja je da ovaj festival bude promotor domaće kinematografije i da predstavi nacionalnu selekciju koja će biti nagrađivana u svim kategorijama.

FEST mora da „pomiri“ ono što prihvata najšira publika i one najprobirljivije, istakao je Pantelić i najavio da će se na narednom FEST-u obeležiti dva značajna jubileja – dvadesetogodišnjica Zlatne palme za film „Podzemlje“ i tridesetogodišnjica Zlatne palme za film „Otac na službenom putu“ Emira Kusturice. Ova dva filma biće prikazana u okviru programa „FEST klasik“, a ideja je da se iz godine u godinu na obnovljenoj kopiji prikaže po jedan biser domaće kinematografije. Mladen Đorđević je istakao da je cilj da se Fest izdvoji na regionalnom, a kasnije možda i na svetskom nivou. Zato se očekuje i veliki broj premijera.

Mladen Matičević je naglasio da je trenutno najveći problem Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma to što je on izgubio značaj koji je nekad imao. Manjkaju dugometražni i srednjometražni filmovi i to se ne može ignorisati. Cilj je da ovaj festival, kao onaj sa najdužom tradicijom, postane „prvenstvo Srbije“ u svim formama dokumentarnog filma, istakao je Matičević.

Budući da je Filmski festival u Sopotu u toku, danas nisu predstavljeni novi članovi odbora ovog festivala iz respekta prema onima koji su ga organizovali ove godine. Najavljeno je da će novi odbor biti naknadno predstavljen, a za sada je poznato da će predsedavajuća biti filmska rediteljka Maja Uzelac, a članovi – direktorka Centra za kulturu Sopot Suzana Marković, reditelj Saša Radojević, novinar i producent Aleksandar Avramović i producent Dragan Marinković. (Beoinfo)