Naslovna » BG servis » Projekat Tesla grad… negde u Beogradu
Tesla grad

Projekat Tesla grad… negde u Beogradu

Projekat BK kompanije Tesla grad osmišljen je kao „jedinstvena koncentracija“ poslovnog prostora, hotela, maloprodajnog prostora i prostora za organizaciju manifestacija.

Nazvan Tesla grad (Tesla City), ovaj projekat obuhvata 2.000.000 kvadratnih kilometara predstavlja „kapitalni arhitektonski i urbanistički događaj koji odražava značaj i važnost geografskog položaja Beograda u centru Evrope“.

Novinar Blica Jovićević otkriva da je idejno rešenje za Tesla grad, koje je BK grupa predstavila kao svoj, bukvalno preslikana „Dijadema“ francuske kompanije Valode & Pistre, koja je deo projekta Minsk World, predstavljenog u Belorusiji još u novembru prošle godine…

Kompanija BK je najavila da će uputiti poziv za pristupanje konzorcijumu svim građevinskim kompanijama jugoistočne Evrope, a od Vlade Srbije očekuje punu podršku i da obezbedi „povoljno kreditiranje srpskih preduzeća koja bi bila uključena u realizaciju“.

Interesantno, isti plan su imali i kreatori Minsk Worlda. Međutim, posle predstavljanja u novembru 2013, prvi tender za pronalaženje strateških partnera je neslavno propao. Odluku da se pokuša s novim tenderom donela je vlada Belorusije na sednici 1. aprila.

U saopštenju BK kompanije ne navodi se na kom mestu će nići Tesla grad, ali piše dalje:

„Investiciono-građevinski mega projekat Tesla grad obezbediće angažovanje ne samo srpskih kompanija u sektoru građevine i građevinskih materijala, već i regionalnih kompanija, što će znatno podići ekonomiju Srbije, modernizovati fabrike za proizvodnju materijala i znatno smanjiti nivo nezaposlenosti.

Po biznis-planu, planira se angažovanje oko 43.000 radnika tokom izgradnje projekta, dok će tokom kasnije realizacije i eksploatacije ovog mega projekta biti stalno zaposleno oko 18.000 ljudi.

Mnogofunkcionalni kompleks Tesla grad može se uporediti sa najvećim svetskim projektima koji uključuju Međunarodne finansijske centre, kao što je Makao u Kini, ‘Venecija’ u Las Vegasu, ‘Dubai International Financial Center’ u Dubaiju i ‘Moscow City’ u Moskvi. U cilju realizacije, ovog za Srbiju strateškog projekta, BK kompanija će uputiti poziv za pristupanje konzorcijumu svim građevinskim kompanijama i asocijacijama sa prostora jugoistočne Evrope.

Projekat Tesla grad obnoviće istorijsku tradiciju srpskog građevinarstva. Imajući u vidu da svaki građevinski poduhvat absorbuje 90% industrije, ovaj mega-projekat pokrenuće i obnoviće uništenu industriju naše zemlje. Stoga se očekuje puna podrška Republike Srbije, koja bi mogla obezbediti povoljno kreditiranje srpskih preduzeća koja bi bila uključena u realizaciju ovog projekta.

Arhitektonski razmatrano projekat Tesla grad predstavlja harmoničan razvoj Beograda, uravnotežen i brižljivo povezan sa prirodnim okruženjem u harmoniji sa slavnom istorijom grada.

Projekat obuhvata ambiciozni, najveći u regionu, međunarodni poslovni centar i jedinstveni centar za šoping i zabavu.

Celina je okružena stambenim četvrtima po meri čoveka, ušuškanim u parkovima i prirodnim baštama. Kompozicija je fokusirana oko velikog kruga, mesta koncentracije aktivnosti i simbola nove energije. Odražava se u uzorku parkova koji obrazuju izražajne zrake što izbijaju iz centra u spiralnim krugovima. Poslovne zgrade i hoteli uključeni su u globalnu vitalnu kompoziciju i čine njen sastavni deo, a ne kao sporadično razbacani objekti.

Virtuelni cilindar prečnika 500 m, presečen pod uglom da bi bio usmeren ka suncu, na čijem vrhu vrhovi zgrada u obliku kristala obrazuju ogromnu dijademu koja se vidi sa svih strana. Urban plaza je središte dijademe. To je mesto za Međunarodni finansijski centar.

Biće to centar za različite vrste aktivnosti, poslovne sastanke i zabavu sa velikim holom i stanicom podzemne železnice, međunarodnim konferencijskim centrom, radnjama i restoranima, bazenom koji se zimi pretvara u klizalište.

Tesla grad

Konačno, stambene četvrti, višeporodični stambeni blokovi, rezidencijalne zgrade i porodične kuće, bašte i parkovi, obezbeđivaće stanovnicima i gostima blisku vezu sa prirodom i pravim kvalitetom života. Pored poznatog projekta „Beograd na vodi“, svojom ponudom koncepta Tesla grad, BK kompanija će pozicionirati Beograd i Srbiju kao lidera jugoistočne Evrope.

Kao što je već opisano više, koncepcija Tesla grad rađena je po principu ‘grad u gradu’ u kojem je sve neophodno za život, rad, odmor i kulturno-intelektualno uzdizanje. Ukoliko uzmemo u obzir da protok svetskog kapitala kroz sve svetske postojeće međunarodne finansijske centre iznosi više od jednog triliona evra godišnje, po procenama BK Kompanije međunarodni finansijski centar u Tesla gradu mogao bi ostvariti obrt ne manji od 20 milijardi evra godišnje.

Pored ekonomskog doprinosa postoji, projekat Tesla grad postaće nova turistička atrakcija Beograda, koja će privući ne samo poslovne ljude širom sveta i njihov kapital, već i građane svih zemalja sveta, kao što je to učinio Dubai uz pomoć izgradnje svog ‘DIFC’, najviše zgrade na svetu i atraktivnih tržnih centara.

Projekat Tesla grad izazvaće novi ekonomski bum u Evropi, pozicioniraće Beograd i Srbiju na potpuno novom nivou i otvoriće vrata mnogim zainteresovanim investitorima širom sveta.

Ovim kompanija „BK“ daje svoj doprinos Srbiji u celini, srpskom narodu, srpskoj privredi, građevinskom i finansijskom sektoru.

Istorijska vrednost kompleksa Tesla grad ostaće našoj deci i unucima, budućem pokolenju Srbije, koje će biti ponosno na naša dostignuća.“

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.