Naslovna » BG servis » Proslava oslobođenja Beograda – sedam dana u oktobru
Svečani defile jedinica Crvene armije na Terazijama, ispred hotela Balkan i Moskva, u tek oslobođenom Beogradu 1944.
Svečani defile jedinica Crvene armije na Terazijama, ispred hotela Balkan i Moskva, u tek oslobođenom Beogradu 1944.

Proslava oslobođenja Beograda – sedam dana u oktobru

Proslava oslobođenja Beograda trajaće sedam dana, a centralni događaj biće održan 19. oktobra.

To je odlučeno na drugoj sednici Svečanog odbora za organizaciju proslave 70 godina od oslobođenja Beograda od fašističke okupacije, kojom je predsedavao gradski menadžer Goran Vesić.

Na sednici u Muzeju Jugoslovenske kinoteke dogovoreno je da u narednih sedam dana Dom omladine, Biblioteka grada Beograda, Zavod za zaštitu spomenika kulture, Arhiv grada Beograda i Jugoslovenska kinoteka dostave Sekretarijatu za kulturu grada Beograda koje će programe organizovati kako bi bio urađen jedinstveni program proslave. Pored toga, dogovoreno je da se u proslavu 70 godina od oslobođenja Beograda uključi Ministarstvo kulture Republike Srbije preko republičkih institucija poput Filmskih novosti, Muzeja istorije Jugoslavije i Istorijskog arhiva Srbije.

Centralni događaj proslave oslobođenja Beograda, kome će prisustvovati državni vrh Srbije, kao i brojni gosti iz zemlje i inostranstva, organizovaće poseban produkcioni tim na čijem čelu će biti reditelj Dragan Bjelogrlić. Još se ne zna da li će događaj biti organizovan u Kombank areni ili na otvorenom.

Grad Beograd će u narednim danima uputiti zvanične pozive predstavnicima Ruske Federacije, SAD, Velike Britanije i Francuske da prisustvuju proslavi oslobođenja Beograda, kao i ratnim veteranima iz zemalja saveznica.

Što se naših veterana tiče, po evidenciji Subnora u Beogradu živi 105 učesnika Beogradske operacije, od kojih su četvoro narodni heroji, dok u Srbiji živi ukupno oko tri stotine oslobodilaca Beograda. Svi će biti pozvani na proslavu.

Očekuje se da Komisija za imenovanje trgova i ulica grada Beograda zauzme stav u vezi sa predlogom Subnora da dve ulice u Beogradu dobiju ime po narodnim herojima Koči Popoviću i Peki Dapčeviću. (Beoinfo)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.