Naslovna » Izlasci » Shopping » Sharp AQUOS LC-50LE761E – pametni TV velike dijagonale
Sharp AQUOS LC-50LE761E
Sharp AQUOS LC-50LE761E

Sharp AQUOS LC-50LE761E – pametni TV velike dijagonale

Fenomenalni Sharp ne prestaje da iznenađuje inovacijama, kvalitetom, ali i prednostima u kategoriji “kvalitet u odnosu na uložen novac”. Ovoga puta smo testirali njihov novi 50” 3D LED TV…

Vidljiva dijagonala pametnog 3D LED televizora koji nam je domaći uvoznik za kompaniju Sharp poslao na test iznosi čak 50 inča, odnosno 126 cm, ali on ne deluje toliko glomazno i može se slobodno reći i da je prilično elegantan.

Iz profila je izuzetno tanak, a može se reći i “lagan” za svoje dimenzije, a tanak okvir oko ekrana čini da izgleda moderno i prilično moćno. U pitanju je jedan od onih impresivnih televizora za koji ćete se odmah zapitati koliko bi mogao da košta, najpre zbog dimenzija, ali i očigledne pripadnosti višoj klasi.

Osim izgleda, ali i priličnih kvaliteta kad je prikaz slike u pitanju, iznenadila nas je i cena koja se na našem tržištu kreće oko 950 evra, što svakako nije mnogo za smart LED LCDTV poslednje generacije, koji pritom pripada višem segmentu. Sharp je svakako odlučio da se probije i na naše i okolna tržišta, ali to ne znači da mi dobijamo B klasu proizvoda, kao što to mnogi misle. Bitno je napomenuti da su sve komponente unutar modela Aquos LC-50LE761E napravljene u Japanu, što znači da Sharp zaista drži do svog imena i svoje tradicije.

Sharp Aquos LC-50LE761E izgleda lepo i kada je isključen, zahvaljujući sjajnom “piano” finišu i tankom profilu što oko ekrana, što sa strane. Već na prvi pogled je jasno da je kvalitet izrade na veoma visokom nivou. Iako mnogi kažu da je najbitnije kakvu sliku daje, studije pokazuju da ljudi ipak radije kupuju lepše dizajnirane televizore. Kačenje na zid je, naravno, predviđeno i podržana su sva tri evropska i univerzalna VESA standarda za postavljanje na zid, poput slike. Prelepi Sharp logo na donjoj strani može biti diskretno osvetljen, što se može isključiti iz menija, a najveće iznenađenje za ovaj cenovni razred, osim solidne tananosti iz “profila”, jeste i bogat broj audio i video konekcija.

USB i LAN konektori su tu, što je i očekivano za pametan TV uređaj, ali su tu isto tako i WiFi N-draft radio sa integrisanom antenom, te čak četiri HDMI 1.4 konektora (na evropskim modelima, WiFi dodatak stiže u vidu USB adaptera, pa proverite da li ga prodavac isporučuje u kutiji, kao što je to bio slučaj sa našim test primerkom). USB media plejer funkcioniše perfektno, čita sve moguće HD i SD video fajlove, muziku i slike, pa čak i Office dokumente, a tu je i DLNA (Digital Living Network Appliances) konektivnost bazirana na novoj Sharp Aquos Net+ platformi za koju su spremne brojne korisne aplikacije (YouTube, Picasa, Skype, Napster, Hulu i druge)

Matrica ekrana koji je osnova svakog nazovi “LED” televizora je i dalje aktivan LCD (liquid crystal display) panel, koje u ovom slučaju proizveo sam Sharp. Radi se o LCD izrađenom po vertical allignment TFT “šablonu” i potpomognut je ivičnim W-LED osvetljenjem i “light-guide” difuzorom sa micro dimming opcijom koja služi za kvalitetnije i bolje raspoređeno osvetljenje, ali i precizniju i bolju dinamiku. Video procesor se brine za “peglanje” svih nesavršenosti (SD i HD) signala (de-judder, true cinema 24p, motion blur, de-noise, de-blocking itd.), koje je ipak najbolje isključiti kada je izvor blu-ray plejer ili softverski plejer sa računara, koji već vrše sve neophodne funkcije kada je obrada video signala u pitanju.

Kako se radi o velikom ekranu, mnogi korisnici će se plašiti da Sharp Aquos LC-50LE761E nije veliki potrošač električne energije. Zato je zadovoljstvo pomenuti i to da uređaj pripada A+ grupi proizvoda sa potrošnjom od 70W, dok je tipična potrošnja još i niža. Malo korisnika drži uređaj na maksimalnom nivou kontrasta i osvetljenja koji iznosi 300 kandela po kvadratnom metru, dok je kontrast nominalno 5000 : 1. Osvežavanje ekrana je čak 300 Hz, što je bitno za mirnu sliku u 3D režimu, kada svako oko dobija 150 Hz, od čega vas ni nakon nekoliko sati gledanja filmova neće zaboleti glava, niti će doći do zamora očiju.

Bitna prednosti ovog velikog i impresivnog televizora je svakako prisustvo 3D režima i to uz upotrebu aktivnog seta naočara (u paketu stižu čak četiri para). Kvalitetu prikaza, kako u 3D, tako i u 2D režimu, nema se apsolutno šta zameriti. Tu posebno mislimo na reprodukciju boja i oštrini prikaza uz zadržanu prirodnost slike, po čemu je Sharp i veoma poznat. Naime, osim tri sub-piksela (crveni, plavi i zeleni), Sharp razvija Quattron matrix LCD tehnologiju koja ovim trima sub-piksela dodaje i jedan dodatni, žuti sub-piksel, što obogaćuje kolornu sliku i pruža bolju kontrolu pri promeni uglova tokom rotacije tečnih kristala, time ubrzavajući i sam odziv (dakle, daleko bolje “performanse” tokom prikaza video igara).

U rezmeu moramo i zvanično reći da nas je Sharp Aquos LC-50LE761E oduševio kvalitetom slike u funkcijama koje nudi, ali i elegantnim i svedenim dizajnom. U pitanju je jedan od najboljih 3D LED LCDTV uređaja koje možete kupiti na našem tržištu, pogotovo u klasi modela koji koštaju do 1000 evra. Nudi zaista mnogo za uložen novac, a osim kvalitetne slike, pruža i visok kvalitet izrade. Nije velika tajna da na evropskom nivou, Sharp ima najmanji povraćaj robe koja se pokvarila u garantnom i van-garantnom roku. Domaćim kupcima to mnogo znači, pogotovo što se radi o proizvođaču sa neprikosnovenim renomeom. Tako testirani Aquos LC-50LE761E od nas dobija samo najviše ocene, što znači da dobija i zvaničnu preporuku.

Cena (sa PDV-om): 137.633 dinara

loading...