Naslovna » BG špijun » Srpski Holivud: Revija nezavisnog off-filma
Srpski Holywood (foto: ivo-car.in.rs)
Srpski Holywood (foto: ivo-car.in.rs)

Srpski Holivud: Revija nezavisnog off-filma

Na Rudniku, u selu Mutanj, od 1. do 3. avgusta biće održana četvrta Revija nezavisnog off-filma.

U „Srpskom Holivudu“ (Holywood) biće prikazano šest filmova u konkurenciji i četiri van konkurencije. Program obuhvata dugometražne i srednjometražne filmove koje autori snimaju u „kućnim radionicama“, sa svojim porodicama, komšijama i prijateljima, filmove koji produkcijski nastaju potpuno van okvira zvanične srpske kinematografije.

Ovogodišnji program počeće vatrometom i prikazivanjem, van konkurencije, kratkog Petrovićevog filma „Cerska bitka“, povodom 100 godina od izbijanja Prvog svetskog rata, piše u saopštenju producentske kuće „Fiks Fokus“.

Prve večeri u konkurenciji za nagrade učestvuju „Pan-film“ (63 minuta) autora i producenta Radiše Stanišića iz Pančeva, „Avanture Ive-Cara II“ (48) autora Jakovljevića, produkcija „Srpski Holywood Mutanj“ i „Beskonačni hodnik“ (45) Bojana Stefanovića, produkcija „Requiem Films“ iz Vršca.

Za drugo veče najavljena su dva filma u konkurenciji – „Između smrti i jave“ (30) Marka Backovića, produkcija „Panzova Pictures“ iz Pančeva i „Pali anđeo“ (97) autora i producenta Marka Marinkovića iz Kruševca.

Van konkurencije biće prikazan peti nastavak filmskog serijala „Potpisani“ (59) Marka Kovača, produkcija MK Art Studio iz Beograda, dok će Festival „Kratke forme“ iz Gornjeg Milanovca gostovati sa jednominutnim filmom „Žena“ autorke Adel Oberto iz Italije.

Poslednje večeri u konkurenciji učestvuje „Naprata“ (65 minuta) Mladena Milosavljevića u produkciji „Panzova Pictures“. Na kraju će biti dodeljene nagrade i prikazan „Bonus-film“.

„Srpski Holivud“ je „ustanovio“ mladi Ivan Jakovljević, u lokalnom okruženju poznatiji kao Ivo-Car. Na strmoj livadi na vrhu brda Straževica iznad Ibarske magistrale, oko 100 kilometara od Beograda, podigao je slova HOLYWOOD visoka tri i po metra, koja se lepo vide sa magistrale čak i noću, jer su osvetljena. Slova su od metala i drži ih čvrsta metalna konstrukcija. Direktor „Fiks Fokusa“, reditelj Bata Petrović podseća da je za ovaj poduhvat Ivo-Car podigao kredit (100.000 dinara na svoju platu od 20.000), sa namerom da skrene pažnju putnicima sa Ibarske magistrale na brdo Straževica i da im tako „kaže“ da i tu neko živi.

Od 2011. godine u koprodukciji i uz tehničko-organizacionu podršku „Fiks Fokusa“, Jakovljević, sa prijateljima, uspešno organizuje filmski festival. Revija nezavisnog off-filma je jedinstvena manifestacija u našoj zemlji, a ova vrsta autora i producenata do njenog osnivanja nije imala svoj festival.

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.