Naslovna » Izlasci » Izložbe » Tesla dan u Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka
Nikola Tesla
Nikola Tesla

Tesla dan u Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka

Manifestacija Tesla dan, u čast rođendana velikog naučnika, biće održana i u Galeriji Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka 10. jula od 20.00.

U neobičnom multimedijalnom projektu „Vidim, dakle (to) postoji“ Marice Radojčić (koja izlaže digitalni ambijent), učestvovaće i Vladan Jeremić (crtež-instalacija o društvenim konfliktima i interpretacijama Tesle), Nenad Jeremić (softverska instalacija), Miroslav Savić (performans), kao i Aleksandra Jovanić, Selena Savić, Branislav Todorović Klinić (sa po jednim video radom).

Umetnici su se uhvatili u koštac sa teškom temom jer se Teslino delo i život tumače na razne načine. Neki žele da potenciraju ili vide njegovu duhovnost, zanesenjaštvo, osobenost (ali i osobenjaštvo), misticizam, vizionarstvo, viteštvo, kao i njegovu borbu sa surovošću i banalnošću okruženja (kapitalističkog) u kome je proveo vek, a koje ga nije razumelo.

– Neki naučnici Tesli zameraju što nije zapisivao svoje misli, što nije podrobno obrazlagao svoje izume i eksperimente (stoga neki od njegovih najpoznatijih eksperimenata nikad nisu ponovljeni). Rečju, zamera se što mu pristup nije dovoljno naučan. Previše se oslanjao na vizije i mentalne slike koje je jasno video i koje su mu bile dovoljne da prema njima dođe do nekog otkrića, izvede eksperiment, ili nešto konstruiše. Da li je upravo to staromodno i davno zaboravljeno viteštvo dovelo Teslu do siromaštva, što je po kapitalističkim merilima tada a i sada ravno porazu, zapravo razlog što se on danas uzdiže u visine, pa ga poneki gledaju i kao nestvarnu i bajkovitu ličnost, a neki crkveni velikodostojnici žele da mu nametnu čak i svetački oreol? – objašnjava autorka projekta Marica Radojčić.

Na ova i mnoga druga pitanja pokušavaju da odgovore umetnici svojim radovima inspirisanim Teslom i društvenom proizvodnjom Tesle. Većina učesnika u Projektu bave se Teslom duže vreme, a Marica Radojčić je do sada organizovala nekoliko velikih međunarodnih projekta posvećenih Tesli („Osvetliću tamnu stranu Meseca“ – 2006, „Eho“ – 2010).

Tesla – eko pionir

Dan posle obeležavanja Teslinog rođendana širom Srbije, biće organizovana tribina „Eko pionir – Nikola Tesla i vrednosti održivog razvoja“. Na tribini će neki od najboljih poznavaoca Teslinog nasleđa razgovarati sa prisutnima o ostavštini Nikole Tesle i njegovog dela kao inspiraciji za novu ekološku paradigmu i kulturnu matricu.

Manifestaciju Tesla dan organizuje Klaster puteva kulture koji udružuje više od 40 institucija kulture, turističkih organizacija i agencije, privrednika i čak šest fakulteta. Projekat postavljanja kulturno turističke rute Putevima Tesle započeo je Zavod za proučavanje kulturnog razvitka. (danubeogradu.rs)

loading...