Naslovna » Izlasci » Izložbe » Tomislav Peternek: Oda životu, fotografije
Tomislav Peternek - Oda životu
Tomislav Peternek - Oda životu

Tomislav Peternek: Oda životu, fotografije

Od 14. (19.00) do 26. jula u Galeriji Grafičkog kolektiva (Obilićev venac 27) biće otvorena izložba „Oda životu“. Autor fotografija je Tomislav Peternek.

U našoj novinskoj fotografiji Tomislav Peternek pojavljuje se sredinom prošlog veka kao predstavnik „modernističke“ struje.

Radeći dugi niz godina za mnoge domaće i strane medije i agencije, zabeležio je sve značajne događaje i njihove aktere na ovim prostorima u poslednjih pet decenija.

Svojim radikalnim autorskim pristupom fotografiji koja postaje autentični dokument događaja, Peternek je više nego drugi autori pomerio ustaljene šablone, uredničke navike, stereotipe i konvencije novinarske prakse. Uporedo sa opredeljenjem fotoreportera, bavi se primenjenom, reklamnom, modnom i podvodnom fotografijom.

Estetika njegove fotografije se u praksi menjala i evoluirala i pratila tehnološke promene uobličavajući savremene teme i urbane tokove.

„… Kada bi trebalo naći sažetu definiciju, možda čak reč za ukupni opus gospodina Tomislava neizbežno se nameće jedna od najlepših, najsveobuhvatnijih, često izgovarana, nešto ređe primenjivana, reč nad rečima – ljubav. Iz svih njegovih kadrova isijava upravo ta esencija… Ovaj mali, jedan od bezbrojnih segmenata iz opusa Tomislava Peterneka posvećen je ženskom aktu, pored koga kao vizuelac, poštovalac, poznavalac, profesionalni voajer, i ljubitelj svakako – nikako nije mogao nezainteresovano proći.“ (Iz teksta Dušana Milovanovića)

Tomislav Peternek – ukratko

Tomislav Peternek (1933) bavi se fotografijom od 1954. Član je SULUJ-a od 1960, ULUPUDSA-a i Udruženja novinara Jugoslavije i Srbije. Majstor je fotografije FSJ od 1967; nosilac međunarodnih zvanja: Artist FIAP (Afiap)1967, Ekselencija FIAP (Efiap) 1973. Od 1970. bio je urednik fotografije NIN-a (do penzionisanja 1993), i u tom periodu objavljuje oko 700 naslovnih stranica ovog značajnog političkog časopisa. Samostalno izlaže od 1957. Učesnik mnogobrojnih grupnih izložbi fotografije. Od 1993. radi kao slobodni umetnik. Fotografiše za listove i agencije širom sveta. Živi i radi u Beogradu.

loading...