Naslovna » BG servis » Uređivanje malih gradskih trgova u Beogradu
Park kod Kalenić pijace
Park kod Kalenić pijace

Uređivanje malih gradskih trgova u Beogradu

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali i gradski menadžer Goran Vesić prisustvovali su otvaranju revitalizovanog skvera sa novim dekorativnim osvetljenjem kod Kalenić pijace.

Gradonačelnik je podsetio da je pre samo nekoliko sedmica obnovljen plato „Đoke Vještice“ ispred Beograđanke, kada je i rečeno da će biti nastavljeno sa praksom obnavljanja i ulepšavanja manjih beogradskih trgova.

– I danas smo ovde na uglu ulica Krunske i Golsfordijeve, gde ovaj trg izgleda potpuno drugačije nego što je izgledao pre samo nekoliko sedmica, što potvrđuju i izuzetno pozitivne reakcije građana. Ideja je da, uz minimalne investicije pojedini delovi grada izgledaju lepše, atraktivnije i privlačnije za svakodnevni život građana – istakao je Mali.

Gradonačelnik je ukazao da je tokom obnove skvera kod Kalenić pijace postavljeno novo LED osvetnjenje, koje troši manje struje skoro duplo nego obično osvetljenje, sa ciljem da se poveća energetska efikasnost u gradu.

– Sa ovom praksom će biti nastavljeno. Cilj nam je da do kraja godine još desetak ovakvih sličnih – urbanih džepova sredimo. Tako će već do kraja sledeće sedmice biti sređen sličan prostor na ulglu Mileševske i Petrogradske – najavio je gradonačelnik.

On je dodao da se za slične rekonstrukcije rade užurbano projekti, kako bi tokom ove i naredne godine bilo što više ovakvih mesta, koji su prilagođeni građanima prestonice.

Najveći doprinos promenjenom imidžu skvera dalo je zasađeno ukrasno šiblje na zelenim površinama i dekorativno osvetljenje.

Radnici „Zelenila Beograd“ dodatno su ozelenili skver sadnjom 36 komada kotoneastera, 50 lonicera, devet forzicija, 32 mahonije, 94 crvenolisna berberisa i oko 10.000 komada sezonskog cveća – lepi jova, begonija, kadifica, ageratuma, 2000 perena – bršljena, hlorofituma i plave trave, kao i deset komada ukrasnih četinara – tuja.

Razmešteni na unapred osmišljen način po vrstama i bojama, ukrasno šiblje i cveće, stvaraju kompoziciju koja daje novi sjaj ovoj „zelenoj oazi“ u urbanom jezgru grada okruženoj ciglom, betonom i asfaltom. Pored ovih, izvedeni su i radovi na orezivanju i formiranju krošnji stabala platana, ofarbano je 29 klupa i deset đubrijera, detaljno su očišćene staze i plato u površini od 700 kvadratnih metara i izvršena je manja popravka čvrstog zastora.

Šest novih kandelabara, koje su postavili radnici JKP „Javno osvetljenje“ omogućiće ugodan doživljaj na ovom prostoru i tokom noći. (Beoinfo)