Naslovna » BG svaštara » Drugi pišu » I zvanično: Google Street View servis za Srbiju
Google Street View (screen: Google.rs)
Google Street View (screen: Google.rs)

I zvanično: Google Street View servis za Srbiju

Ono što već sad radi, kompanija Google predstaviće zvanično u četvrtak, 10. jula: Street View servis za Srbiju – omogućava korisnicima virtualnu šetnju po ulicama srpskih gradova.

Google automobili 23. oktobra prošle godine počeli su da beleže fotografije sa pregledom od 360 stepeni u većim gradovima Srbije, kao što su Beograd i Novi Sad, a potom i u manjim gradovima i selima.

Street View je izuzetno popularna aplikacija koja je dostupna u 50 zemalja i više od 3.000 gradova širom sveta. Zahvaljujući njoj korisnici mogu da se virtuelno kreću i istražuju ulice putem panoramskih slika zabeleženih iz perspektive posmatrača. Street View je dostupan i u okviru Google Earth aplikacije i na Google mapama za mobilne uređaje.

Tamo gde je Street View opcija dostupna, nivou za pregled ulica se pristupa tako što se mapa maksimalno zumira i klikne se na Street View ikonu na levoj strani ekrana, ispod polja za pretragu. Ukoliko se radi o najnovijoj verziji Google Mapa, dovoljno je prevući narandžastog čovečuljka „Pegmena“ na mapu da bi se zumiralo na pregled ulice.

Zahvaljujući ovoj opciji, korisnici će moći da pogledaju kako izgleda restoran u koji idu, da planiraju putovanje, ugovaraju mesta za sastanak, ili da olakšaju sebi pisanje domaćeg zadatka iz geografije. Oni koji traže da kupe ili iznajme kuću mogu da uštede vreme tako što će unapred pogledati objekte i njihovu okolinu, ili tako što će tačno odrediti putanju kojom treba da stignu na određenu adresu.

Takođe, pre nego što se upute na odmor, ljudi će moći da pogledaju kako izgleda mesto i hotel u kome će odsesti.

Poslovni korisnici takođe imaju koristi od Street View tehnologije, jer mogu besplatno da integrišu Google mapu u svoj veb sajt i da na taj način promovišu lanac hotela, ili povećaju vidljivost lokalne biblioteke, restorana i slično. (rts.rs)