Naslovna » Izlasci » Festivali » 30. Beogradski džez festival predstavlja: Mišel Kamilo
Mišel Kamilo
Mišel Kamilo

30. Beogradski džez festival predstavlja: Mišel Kamilo

Na svečanom zatvaranju jubilarnog Beogradskog džez festivala u Domu sindikata, 27. oktobra 2014, nastupiće najveći pijanista latino džeza, Mišel Kamilo (Michel Camilo) i njegov Trio.

Od 24. do 27. oktobra publika će imati priliku da prati trideseti Beogradski džez festival, koji je koncipiran kao svojevrsna rekapitulacija važnih muzičkih tokova predstavljenih u proteklih deset godina od obnavljanja ove manifestacije.

Ulaznice za koncerte na prošlogodišnjem Festivalu bile su rasprodate, pa je preporuka da se na vreme obezbede ulaznice za ovogodišnji program. Na Blagajni Doma omladine Beograda i preko Eventim mreže do srede 3. septembra još je dostupan ograničen broj kompleta ulaznica za glavni program (najmanje osam koncerata u četiri večeri), po ceni od 2.900 dinara! Od 3. septembra nova cena kompleta ulaznica je 3.300 dinara.

Beogradski džez festival je više od 40 godina ključna i nezaobilazna džez svetkovina za sve iskrene i posvećene ljubitelje ovog muzičkog pravca. Nema mnogo festivala u Evropi koji su stigli do tako značajnog jubileja kao što je trideseto izdanje, a Beograd ima upravo tu čast da ove godine proslavi dugovečnost jedne od svojih naprepoznatljivijih i najuspešnijih manifestacija.

Uskoro će biti objavljen kompletan program.

Ambasador džeza i latino kulture

Dominikanac Mišel Kamilo je najvirtuozniji pijanista na svetu, uključujući i klasičare. Tako atraktivno, brzo, žestoko i strastveno niko ne svira. U svojoj umetnosti Kamilo vešto spaja čisti džez i latinoameričku muziku. Njegovo gostovanje biće posebno atraktivno profesionalnim muzičarima, džezerima i klasičarima, zbog ekspresivnog pristupa instrumentu. Muzički događaj koji je Beograd dugo čekao!

Pijanista i kompozitor Mišel Kamilo je rođen u Santo Domingu, 1954. godine. Kad je u pitanju klavirska muzika, svakako se radi o najvećem latino-džez muzičaru i kompozitoru današnjice, koji se razvijao pod uticajem Kit Džereta, Oskar Pitersona i Bil Evansa, a prve uspehe doživeo kao član čuvenih orkestara Tita Puentea i Pakita D’ Rivere, pre nego što je neverovatnu svetsku slavu stekao kao solo umetnik.

Fasciniran muzikom još od ranog detinjstva, komponovao je svoju prvu pesmu sa samo pet godina. Studirao je na Nacionalnom konzervatorijumu, a već sa šesnaest godina postao je član Nacionalnog simfonijskog orkestra. U nastojanju da proširi svoje muzičke vidike, 1979. se seli u Njujork, gde je nastavio studije na „Mannes & Juilliard School of Music“.

Kamilovu kompoziciju koja je definisala pravac razvoja modernog latino džeza „Why Not?“ je Pakito D’ Rivera snimio je kao naslovnu melodiju jednog od svojih albuma, a slavni „The Manhattan Transfer“ su sa njom osvojili Gremi nagradu za vokalnu verziju 1983. godine.

Kamilo je debitovao u Karnegi Holu sa svojim trijom 1985. godine i od tada je postao istaknuta ličnost u svetu muzike, koja redovno nastupa u SAD, Evropi, Aziji… Novembra 1988. usledio je početak saradnje sa velikom izdavačkom kućom „Sony“ izdavanjem albuma pod nazivom “Mišel Kamilo”, koji je postigao momentalan uspeh i održao se na vrhu liste najboljih džez albuma narednih deset nedelja. I naredna dva albuma, „On Fire“ i „On the Other Hand“ postigli su ogromne uspehe.

Popis uspešnih kompozicija, snimaka i drugih dostignuća Mišel Kamila tokom 90-ih godina je ogroman: njegovu kompoziciju „Caribe“ snimili su su pijanisti Katia i Mariel Lebek i legendarni Dizi Gilespi, 1991. godine. Billboard magazin izabrao je album „Rendezvous“ za jedan od najboljih džez albuma 1993. godine. Oskarom nagrađivani režiser, španac Fernando Trueba, 2001. godine koristio je muziku Mišela Kamila za poznati latino džez film „Calle 54“ .

Pored aktivne karijere kompozitora i pijaniste, Kamilo predaje i nastupa na mnogim fakultetima i koledžima širom Evrope i SAD.

U novembru 2001. nagrađen je odlikovanjem „Silver Cross“ Reda Duarte, „Sanchez i Mella“. Odlikovao ga je predsednik Dominikanske Republike, što je najviša čast koju ukazuje država.

Godina 2002. bila je posebna za ovog kompozitora, sa dva uspešna albuma, „Classical“ i „Jazz“, dok je izdavačka kuća Decca objavila njegova dela Concerto for Piano & Orchestra, Suite for Piano, Strings and Harp & Caribe, kako bi obeležila njegov veliki koncert u Kenedi centru za izvođačku umetnost u Vašingtonu.

Mišel Kamilo je danas ne samo jedan od najboljih pijanista na sceni, već i jedan najuvaženijih džez muzičara, pravi ambasador kako latino kulture, tako i džez muzike u svoj njenoj veličanstvenoj lepoti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.