Naslovna » Izlasci » Shopping » AMD Kaveri 2 – mali računar velikih mogućnosti
AMD Kaveri 2
AMD Kaveri 2

AMD Kaveri 2 – mali računar velikih mogućnosti

Iz kompanije AMD nam je stigao još jedan zanimljiv PC računar ovoga puta izveden u kompaktnom formatu, vrhunske hardverske kombinacije i spreman da u svakom trenutku odgovori na sve izazove koji se postave ispred njega.

Nosi naziv AMD Kaveri 2 i baziran je na novom AMD-ovom APU procesoru oznake A10-7800. Pogledajmo zajedno o kakvom računaru je reč…

Kaveri 2 predstavlja jedan od najmoćnijih kompaktnih stonih računara koji se mogu naći na domaćem tržištu. Kako smo napomenuli njegovu osnovu čini A10-7800 APU jedinca koja integriše snažan procesor i moćan grafički akcelerator.

Konkretno procesorsko jezgo radi na 3.5GHz (u Turbo modu na 3.9GHz), dok grafičko jezgro (GCN Radeon R7) poseduje 512 jezgara i maksimalni radni takt od 720MHz, što ga čini idealnim za komforan rad sa zahtevnijim grafikim materijalom i video sadržajima različitog tipa. Ipak, za neko ozbiljnije igranje igrica neophodno je iniciranje nekog diskretnog GPU-a u vidu Radeon R7 260X ili 270X akceleratora.

Ono što je posebno zanimljivo je da A10-7800 APU spada u energetski najefikasnije APU jedinice u AMD-ovoj ponudi jer troši svega 65W, što je za 30W manje od ostalih APU-ova u ponudi ovog proizvođača.

Pored pomenutog APU-a Kaveri 2 računar poseduje i 8GB radne memorje (AMD Radeon R9 Gamer), kao i AMD-ov Radeon R7 SSD drajv kapaciteta 240GB, dok je kompletna mašaina zapakovana u LCPower LC-1500Bmi kućište koje je obskrbljeno sa napajanjem od 400W (BeQuiet STRAIGHT Power E9). Za matičnu ploču pobirnula se je kompanija Gigabyte koja je ujedno jedan od najvećih zagovornika malih stonih računara i njihove široke primene.

Iz predstavljene konfiguracije nije teško zaključiti da je AMD Kaveri 2 jedna veoma moćna mala PC mašina širokog spekta primene. Ona je svakako prvenstveno namenjena kućnim korisnicima i to onim malo zahtevnijim, ali može biti i dobar izbor za male studije ili okruženja kojima je potrebna snažna, ali kompaktna multimedijalna mašina.

Pored visokih radnih karakteristika jedna od njenih glavnih prednosti je i visok nivo energetske efikasnosti koji nudi, kao i mogućnost da se lako i jednostavno prenese sa jedne na drugu lokaciju. U poređenju sa sličnim rešenjima na tržištu AMD Kaveri 2 PC nudi i do 50% bolje radne karakteristike uz značajno manji utrošak energije i nešto povoljniju cenu – to je u osnovi glavni razlog zbog čega zaslužuje sve preporuke!

Cena (sa PDV-om): oko 65.000 dinara
Kontakt: Alti, www.alti.rs

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.