Naslovna » Izlasci » Izložbe » Arhitektura Moderne… na Savskom šetalištu
Arhitektura Moderne
Arhitektura Moderne na javnim objektima u Beogradu (1918–1941)

Arhitektura Moderne… na Savskom šetalištu

Od 19. avgusta (19.00) do 2. septembra na Savskom šetalištu na Beogradskoj tvrđavi biće postavljena izložba „Arhitektura Moderne na javnim objektima u Beogradu, period 1918–1941“ arhitekte Vanje Panića.

Izložbenom postavkom, koju su Beograđani mogli da vide u Galeriji Arhiva pre nekoliko meseci, obuhvaćeno je 47 objekata javne namene izgrađenih u Beogradu u razdoblju između dva svetska rata po načelima moderne arhitekture.

Među objektima različite namene, kao što su hotelska, zdravstvena i školska zdanja, zgrade i palate međuratnih banki i osiguravajućih društava, raznih udruženja, na izložbi se mogu videti i mostovi, astronomska opservatorija, zgrada stare elektrane, aerodromski hangari (izgrađeni po projektu Milutina Milankovića) i dr.

Odabrani arhitektonski objekti predstavljeni su ponaosob na posebnim izložbenim panoima, sa osnovnim podacima vezanim za objekat i pratećom originalnom tehničkom i foto-dokumentacijom, koja se najvećim delom čuva u Istorijskom arhivu Beograda.

Studija je nastala u velikoj meri korišćenjem originalne arhivske gradje Istorijskog arhiva Beograda, a obrađuje graditeljski fond Beograda. (danubeogradu.rs)