Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Bajsologija: Mapiranje Bike Friendly mesta u Beogradu
Mapiranje - bajsologija.rs
Mapiranje - bajsologija.rs

Bajsologija: Mapiranje Bike Friendly mesta u Beogradu

Udruženje građana Bajsologija danas počinje mapiranje Bike Friendly mesta u Beogradu.

Cilj ove akcije je da se na interaktivnoj mapi obeleže javni prostori koji su prijateljski i pristupačni biciklistkinjama i biciklistima – pošte, fakulteti, domovi zdravlja, opštine, muzeji, kafići, hoteli i druga mesta koja poseduju parkinge za bicikle, alat za popravku, pumpe za gume ili su jednostavno poznata okupljališta biciklista. Takođe, na mapi će biti označene i sve biciklističke staze u Beogradu, kao i biciklistički servisi i prodavnice.

Želja je da se kroz mapiranje svih Bike Friendly mesta u Beogradu pomogne rastućoj zajednici biciklistkinja i biciklista da lakše bicikliraju gradom, bez brige kako će i gde parkirati svoje bicikle, gde će pronaći najbliži servis, biciklističku stazu ili drugo mesto od interesa za bicikliste.

Mapiranjem Bike Friendly mesta otpočeće prikupljanje konkretnih podataka sa beogradskih ulica a sve u cilju jednostavnijeg i praktičnijeg svakodnevnog korišćenja bicikla kao sredstva održive urbane mobilnosti.

Organizatori ove akcije očekuju da će mapiranjem uspeti da istaknu one javne prostore koji svojom infrastrukturom i sadržajima predstavljaju biciklistički prijateljsko mesto kao i da će podstaći one koji to nisu da ubrzano unaprede infrastrukturu kako bi i oni postali deo Bike Friendly Beograda.

Za bolju infrastrukturu u Beogradu!

Istraživanja pokazuju da je bicikl najpraktičnije prevozno sredstvo na razdaljinama od pet do osam kilometara. Ipak, kada se zaustavi vožnja i potraži parking, servis ili ispravna pumpa postajemo svesni nekih od svakodnevnih problema sa kojima se susreću biciklistkinje i biciklisti Beograda.

Mapiranje Bike Friendly mesta u Beogradu prvi je korak ka unapređenju infrastrukture koja će doneti više dvotočkaša na ulicama i od Beograda stvoriti grad koji je više okrenut građanima a manje automobilima.

Mapiranje će se sprovoditi na dva načina – kroz direktne biciklističke provere i putem interneta, popunjavanjem jednostavnog formulara za prijavu Bike Friendly mesta u Beogradu koji se nalazi na sajtu Bajsologije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.