Naslovna » BG svaštara » Drugi pišu » Bez naplate rominga na Balkanu od 2015.
Mobilni telefoni - roming
Mobilni telefoni - roming

Bez naplate rominga na Balkanu od 2015.

Krajem septembra u Budvi biće potpisan Sporazum regulatornih agencija po kojem će 2015. biti ukinut roming za korisnike mobilne telefonije iz Crne Gore, Srbije, Makedonije, Albanije i Turske, prenele su podgoričke „Vijesti“.

– Besplatan roming biće omogućen od početka naredne godine, jer je neophodno da države regiona potpišu prve sporazume, prilagode svoje zakonodavstvo toj novini, a lokalni operateri da se prilagode novinama – rekao je direktor Agencije za elektronske komunikacije Crne Gore Zoran Sekulić.

Ta agencija je objasnila da je cilj ukidanje svih troškova rominga – za pozive, SMS poruke i prenos podataka na Balkanu. U Agenciji očekuju „moguće negodovanje“ mobilnih operatera zbog manjih prihoda ukidanjem rominga.

Ministar trgovine i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić je ranije najavio da će krovni sporazum o uvođenju regionalne zone besplatnog rominga biti potpisan krajem septembra u Budvi.

Ljajić je rekao da je o tome već postignuta saglasnost vlada i telekomunikacionih tela Crne Gore, Srbije, Makedonije, Albanije i Turske i da je plan da im se uskoro pridruže BiH i Kosovo.

Građani EU od 1. jula plaćaju roming 55 odsto manje što je deo najnovije odluke o dozvoljenim roming tarifama i korak ka konačnom ukidanju te tarife, najkasnije do kraja 2015. godine.

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.