Naslovna » Izlasci » Festivali » Četvrti Dunavfest na Beogradskoj tvrđavi
Dunavfest - Velika iluzija
Dunavfest - Velika iluzija

Četvrti Dunavfest na Beogradskoj tvrđavi

Od 5. do 14. septembra na Beogradskoj tvrđavi biće održan četvrti Dunavfest, u organizaciji NVO „Dunavfest“ i JP „Beogradska tvrđava“.

Budući da se ove godine obeležava stoleće od početka Velikog rata od izuzetne je važnosti da se javnosti prikažu srpsko-francuski odnosi i veze koje su obeležile navedeni period. Ovogodišnji Dunavfest posvećen je upravo temi Velikog rata i obuhvatiće više segmenata muzičkog, filmskog i književnog stvaralaštva. Program festivala priredio je Umetnički savet „Dunavfesta“, u sastavu Katarina Jovanović, Goran Marković i Nebojša Bradić.Za dž

Na Kalemegdanu, kod Spomenika zahvalnosti Francuskoj, biće izveden koncert „Muzika francuskih autora i Veliki rat“ (Debisi, Ravel, Pulenk), u izvođenju naših najeminentnijih umetnika. Koncert „Tamo daleko“ obuhvatiće solo pesme sa albuma Jovana Frajta, u izvođenju studenata Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu.

Kula Nebojša

Projekcija filma „Velika iluzija“ Žana Renoara iz 1937. godine biće propraćena debatom „Pesnik i političar o Velikom ratu“. Promocija knjige „Sarajevski omnibus“ autora Velibora Čolića realizovaće se u Kuli Nebojša, u saradnji sa izdavačkom kućom „Clio“.

Kao pretprogram Dunavfesta, 30. i 31. avgusta, u Velikom barutnom magacinu realizovaće se Festival evropske studentske animacije – FESA, s ciljem da promoviše umetnosti animacije evropskih zemalja.

Ovogodišnja tema festivala jeste rat i mir u najširem značenju termina. Na konkurs je prispeo 71 studentski animirani film iz 16 evropskih zemalja. Selekcioni žiri odabrao je 38 filmova za dva takmičarska programa.

Manifestacija će biti održana uz podršku Ambasade Francuske i Francuskog instituta u Beogradu, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.