Naslovna » BG špijun » Film Vuka Ršumovića „Ničije dete“ na festivalu u Veneciji
Ničije dete

Film Vuka Ršumovića „Ničije dete“ na festivalu u Veneciji

Prvi igrani film scenariste i reditelja Vuka Ršumovića „Ničije dete“ imaće svetsku premijeru 4. septembra na Filmskom festivalu u Veneciji (27. avgust – 6. septembar).

„Ničije dete“ će zatvoriti program 29. izdanja čuvene takmičarske selekcije „Nedelja međunarodne filmske kritike“ (International Film Critics’ Week), u kojoj će, pored filma Vuka Ršumovića, biti prikazano još šest debitantskih ostvarenja iz celog sveta. Film će biti prikazan i reprizno 5. septembra, a zatvorena projekcija za novinare i predstavnike filmske industrije biće održana 3. septembra.

„U filmu Vuka Ršumovića imamo dečaka koji je kao neka vrsta male divlje životinje pronađen u šumama Bosne. Radnja se događa u predratnoj Jugoslaviji i dečak biva odveden u sirotište kako bi se socijalizovao i obrazovao. Izbijanje rata i podela teritorija dramatično će obeležiti njegovu regresiju ka samoći, možda i smrti“, navodi se u najavnom tekstu na sajtu selekcije „Nedelja međunarodne filmske kritike“.

U ovom programu, koji sastavljaju odabrani članovi Nacionalne unije filmskih kritičara Italije, Srbija inače nije imala predstavnika skoro 30 godina, odnosno od prvog izdanja „Nedelje međunarodne filmske kritike“, 1984. godine i filma „O pokojniku sve najlepše“ Predraga Antonijevića.

Film „Ničije dete“ je baziran na fascinantnoj istinitoj priči o divljem dečaku (u filmu ga igra Denis Murić) koga su sredinom osamdesetih godina prošlog veka lovci pronašli među vukovima u šumi u planinama Bosne i Hercegovine, posle čega je poslat u Beograd u dom za nezbrinutu decu da se socijalizuje.

Suprotno predviđanjima, dečak, koji nasumično dobija ime Haris, počinje ubrzano da se razvija i sklapa prijateljstva. Počnije rat u Bosni i Hercegovini, a u dom stiže pismo od lokalnih bosanskih vlasti kojim se zahteva Harisov brzi povratak. Po povratku u Bosnu, Haris nema gde da ode. Dok luta besciljno, nailazi na grupu vojnika koja ga vodi sa sobom. Dobija i pušku i odlazi u borbu…

U filmu igraju deca Denis Murić, Pavle Čemerikić, Isidora Janković i glumci Miloš Timotijević, Tihomir Stanić, Borka Tomović, Goran Šušljik, Zinaida Dedakin, Branka Šelić, Mihailo Laptošević, Draginja Voganjac, Marija Opsenica, Ljuba Todorović i Bora Nenić.

Pored Vuka Ršumovića, i Damjan Radovanović debituje kao direktor fotografije. Film je realizovan u produkciji Miroslava Mogorovića iz kuće Art & Popcorn iz Beograda. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.