Naslovna » Izlasci » Film » Filmstreet predstavlja: Boys in the Hood
Filmstreet
Filmstreet

Filmstreet predstavlja: Boys in the Hood

Večeras, 16. avgusta od 20.30, u okviru letnjeg festivala Filmstreet biće prikazan kultni film „Boys in the Hood“, u Zemunu kod restorana Venecija.

Ovo je još jedan u nizu filmova žanra krimi drame, posle projekcija filmova „La Haine“ i „Trainspotting“ ove nedelje.Za dž

Trojica mladića potpuno različitih interesovanja odrastaju u „hood-u“ (kraju). Jedan je sportista u potrazi za fudbalskom stipendijom, njegov polubrat nalazi se u „paklu“, rastrzan između alkohola i nasilja. Između njih dvojice nalazi se Tre, mladić koji zna da uvek izabere pravi put i preuzme odgovornost za svoje postupke.

Ovo delo je filmski i antropološki novi klasik o životu u crnačkim kriminalizovanim getima južnog Los Anđelesa.

Film „Boys in the Hood“ snimljen je 1991. godine, u režiji Džona Singltona. U to vreme ulice Los Anđelesa bile su preplavljene kriminalom, drogom i nasiljem. Reditelj je uspeo da napravi film koji savršeno preslikava način života na ulicama ovog grada tokom devedesetih.

Kultno ostvarenje nominovano je i za dva Oskara, a osvojilo je i deset drugih nagrada. Jednu od nominacija za Oskara dobio je upravo Singlton koji je ovim postao prvi crni i ujedno najmlađi nominovani reditelj za ovu nagradu. Kasting glumaca čine pored Lorensa Fišburna, i Kuba Guding, Ajs Kjub i Anđela Baset. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.