Naslovna » Izlasci » Film » Filmstreet predstavlja: „Mržnja“
Filmstreet
Filmstreet

Filmstreet predstavlja: „Mržnja“

U sredu, 13. avgusta od 20.30, ispred UK Parobrod, u Jevremovoj ulici, u okviru manifestacije Filmstreet biće prikazan film „Mržnja“ (La Haine).

Pre dva dana, u Čuburskom parku, posetioci su uživali u delu Spajka Lija „Učini pravu stvar“, koje je dobilo dva Oskara. A danas je na programu još jedno kultno delo, „Mržnja“, Metjua Kasovica sa Vinsentom Kaselom u glavnoj ulozi.Za dž

Film je nastao kao odgovor na američki talas filmova o urbanom nasilju koji danas posmatramo kao „devedesete“. Oštro opisuje nasilje, strah i mržnju, a do danas je ostao remek delo kakvo je bio i 1995. godine kada je i nastao.

Tri mladića vreme provode u francuskom getu, a radnja se događa tokom samo jednog dana. Vinz, Said i Hubert, koji su različitih veroispovesti i porekla, odrasli su u predgrađu u kome vlada ogromna doza rasizma i nasilnog policijskog ponašanja. U neredima koji su se dogodili, jedan policajac izgubio je pištolj koji je baš Vinz pronašao…

Ovo crno-belo francusko ostvarenje, donelo je Kasovicu nagradu za najboljeg reditelja na Kanskom festivalu. Osvojio je još sedam drugih nagrada, a pored toga poslužio je i kao inspiracija mnogim drugim rediteljima, pa je tako referenciran u dvadesetak filmova. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.