Naslovna » Izlasci » Film » Filmstreet predstavlja: Trainspotting
Trainspotting

Filmstreet predstavlja: Trainspotting

U petak, 15. avgusta od 20.30, filmofili će još jednom imati priliku da se okupe ispred velikog platna a povod je projekcija kultnog filma „Trainspotting“, koji će biti premijerno prikazan na Filmstreet festivalu u Studentskom parku.

Kultni film „Trainspotting“ je svakako jedan od najzvučnijih naslova druge polovine ovogodišnjeg filmskog putovanja po Beogradu i pozivnica za novo sjajno filmsko veče pod otvorenim nebom.Za dž

Posle francuskog klasika „Mržnja“ iz 1995. godine, Filmstreet putuje u 1996. godinu i prikazuje još jednu dramu „Trainspotting“. Iz ulica Pariza, seli se na ulice Edinburga, a ovog puta prati najniže slojeve edinburškog društva i Marka Rentona, ovisnika koji pokušava da izađe iz začaranog kruga narkomanije.

Takođe, film se osvrće i na način na koji zavisnost utiče na njegov odnos s prijateljima i porodicom, opisuje odnos društva i zajednice prema ovom problemu i koliko je teško napustiti taj „pakao“ zavisnosti od narkotika.

Ovo kultno ostvarenje režirao je Dani Bojl, a glavnu ulogu tumači Juan Mekgregor.

To je ujedno i delo koji će obeležiti novi britanski urbani i neopank podžanr, a koji su krajem devedesetih obeležili njegov autor, kao i Gaj Riči. Film je bio nominovan za jednog Oskara i to za najbolji scenario, koji nažalost nije osvojio, ali je uspeo da osvoji dvadeset drugih nagrada. (danubeogradu.rs)