Naslovna » BG špijun » Internet: CTRL+S – koliko znamo o digitalnom nasilju?
Kampanja CTRL+S
Kampanja CTRL+S

Internet: CTRL+S – koliko znamo o digitalnom nasilju?

U okviru obeležavanja Svetskog dana mladih, Centar E8 pokreće kampanju CTRL+S sa ciljem edukacije i prevencije digitalnog nasilja među mladima, koji često nisu svesni činjenice da nasilje na Internetu može imati efekte kao i fizičko ili psihičko nasilje u realnosti.

Naš cilj je da edukujemo mlade i da ih naučimo da Internet treba koristiti ali uz punu svest o posledicama koje reči na Internetu imaju, kao i o tome kako da prepoznaju i reaguju na nasilje kom potencijalno mogu biti izloženi.

Kampanja pod sloganom CTRL+S, u okviru programa „Prevencija rodno zasnovanog nasilja u lokalnim zajednicama – Menjaj pravila“, sprovodiće se u deset gradova Srbije kroz edukativne sadržaje u direktnom radu sa mladima i putem aktivnosti koje će se odvijati na Internetu.

Uporedno sa tim, lansiraće se i video klipovi u kojima učestvuju poznate ličnosti i pojedinci/ke koji su istaknuti u svom radu na Internetu. Oni u pomenutim video klipovima sa javnošću dele svoja negativna iskustva kao i konstruktivne savete u cilju razvoja svesti o posledicama koje reči i dela na Internetu imaju.

Zabrinjavajući podaci

Po istraživanjima, 90% mladih u Srbiji poseduje računar i značajan deo svog vremena povodi na internetu, mobilni telefon poseduje 96% starijih osnovaca i 99% srednjoškolaca. Dalje, 12% je imalo dodira sa nasiljem na internetu, 8% je iskusilo neželjeno snimanje mobilnim telefonom ili kamerom, 7% je dobijalo nasilne SMS poruke, 12% ima iskustva sa nasilnim telefonskim pozivima.

Podaci iz istraživanja takođe kažu da je čak 84% učenika i učenica bilo nekada u ulozi pasivnog posmatrača/ice digitalnog nasilja, a 52% srednjoškolaca/ki, odnosno 48% učenika/ca osnovnih škola posećuje sajtove za koje misle da bi im roditelji branili da ih posećuju.

Program

Vranje – Tribina o digitalnom nasilju će biti održana u Omladinskom kulturnom centru (OKCE, 29. novembra 16), sa početkom u 18.00, u organizaciji Centra E8 Vranje u saradnji sa lokalnom Kancelarijom za mlade. Posle završetka tribine, Budi muško klub Vranje i volonteri/ke Centra E8 se pridružuju sajmu nevladinih organizacija koji organizuje KZM Vranje. Ovo će biti prilika da se mladi u Vranju informišu o aktivnostima lokalnog BMK-a i daljim planovima. Sajam organizacija je od 20.00 do 21.00 na bazenu „Bazen“ u Vranju.

Zrenjanin – Tribina o digitalnom nasilju u Zrenjaninu će biti realizovana u saradnji lokalnog partnera Photo expo i lokalne Kancelarije za mlade, kao deo programa koji za Dan mladih organizuje KZM na Peskari – lokalnom kupalištu u Zrenjaninu. Tribina će se održati u zatvorenom prostoru caffe-a na Peskari sa početkom u 13.00.

Pirot – U prostorijama Narodne biblioteke (Branka Radičevića 10), od 17.00, održava se tribina o digitalnom nasilju, u saradnji partnera na lokalu, Centra za razvoj preventivnih politika, KIC Pralipe i UG Vizija.

Sombor – Tribina o digitalnom nasilju se organizuje na Međunarodni dan mladih, u kafeu De Sol (Centrala bb) od 18.30, a na početku letnjih susreta mladih u Somboru u organizaciji Somborskog edukativnog centra.

Niš – U velikoj sali bioskopa Kupina (Balkanska 2) od 14.00 održaće se tribina posvećena digitalnom nasilju u organizaciji Omladinskog centra za lokalnu demokratiju, OCD Proaktiv, Grupe za decu i mlade Indigo, OŠ Sreten Mladenović Mika, Uprave za obrazovanje Niš, Budi muško Kluba Niš i Kluba za osnaživanje mladih 018.

Pančevo – Kao deo programa Kancelarije za mlade Pančevo, partnera na lokalu, za Međunarodni dan mladih organizuje se i tribina koja se bavi pitanjima digitalnog nasilja u Domu omladine Pančevo u dvorani Apollo, od 18.30. Pre početka tribine, Budi muško klub Pančevo priprema i javnu akciju.

Kruševac – U velikoj sali Centra za stručno usavršavanje u Kruševcu (Balkanska 63) biće održana tribina o digitalnom nasilju, u organizaciji Kancelarije za mlade Kruševac i Alternativnog centra za devojke.

Kragujevac – U Politehničkoj školi (Kosovska 8) u Kragujevcu 12. avgusta od 13.00 održaće se radionica posvećena problematici digitalnog nasilja, kao i prevenciji istog, namenjena mladima.

Vrdnik – Još jedna radionica posvećena digitalnom nasilju realizovaće se i u prostorijama KUD Stevan Šalajić u ulici Milice Stojadinović Srpkinje bb u Vrdniku, sa početkom u 17.00 u organizaciji partnera na lokalu, udruženja Vrdničak.

Kikinda – Radionica o digitalnom nasilju biće održana i u Kikinda na Dan mladih, u velikoj sali Kulturnog centra, Trg srpskih dobrovoljaca 23, sa početkom u 11.00, u organizaciji Kancelarije za mlade Kikinda i Budi muško kluba Kikinda.

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.