Naslovna » Izlasci » Izložbe » Mini BG vesti: Izložbe u beogradskim galerijama
In Your Eyes
In Your Eyes

Mini BG vesti: Izložbe u beogradskim galerijama

Ove nedelje biće otvoreno nekoliko veoma zanimljivih izložbi u beogradskim galerijama, ne samo domaćih umetnika već i gostiju Beograda iz SAD i Makedonije.

»»» Izložba grafika američke umetnice Ketrin Rouds Filds „Opterećenje“ biće otvorena od 18. (19.00) do 30. avgusta u Galeriji Grafičkog kolektiva (Obilićev venac 27). Koncept njenog rada zasnovan je na pokušaju uspostavljanja dijaloga sa istorijskim slikama i književnim igrama reči. U najnovijem ciklusu grafika kojom će se predstaviti beogradskoj publici, autorka istražuje pitanja identiteta, samosvesnosti i tenzije koja postoji između društva i individue. Grаfike oslikаvаju kаko u životu nаstupаmo izа mаski neznаnjа, kаo u pozorištu, posebno u Commedia dell’arte.

»»» Od 18. (20.00) do 22. avgusta u KC Rex (Jevrejska 16) biće otvorena izložba „Distitled: Pieta“ Velimira Žernovskog. Video rad makedonskog umetnika snimljen je i produciran u saradnji sa IPAK.Centrom. Ovaj video rad je podeljen u tri čina. Inspirisan je Mikelanđelovim remek delom „Pieta“, tako da centralna scena pokazuje muškarca koji žali nad beživotnim telom. Video stvara atmosferu razvučenog vremena, postignutu efektom usporavanja snimka. Zrači jakim emotivnim nabojem koji preplavljuje gledaoca i uvlači ga u sebe, u isto vreme postavljajući pitanja o gubitku, oplakivanju, melanholiji i budućnosti. Izložba je otvorena svakog dana od 10.00 do 17.00.

»»» U Maloj galeriji ULUPUDS-a (Uzun Mirkova 12) u četvrtak, 21. avgusta od 19.00, biće otvorena izložba „Vizuelna promišljanja“. Umetnica Mia Kešelj predstaviće ciklus slika malog formata rađenih na kartonu u kombinovanoj tehnici akrila, pastela i tuša. U „malim slikama“ Mia ističe radost stvaranja kao osnovni postulat svog rada. Na njima je utkala susret dnevnih događaja i zapažanja sa beskrajnom slobodom apstraktnih formi.

Marija Kuzmanović
Rad Marije Kuzmanović

»»» Od 18. (19.00) do 26. avgusta u Galeriji Singidunum (Knez Mihailova 40) biće otvorena izložba Marije Kuzmanović „In-To-Me-See“. Umetnica suprotstavlja slikarski zamah belinama. Komentarišući izložene radove istoričarka umetnosti Jelena Spaić napisala je: „Slikani delovi tela krive se izjedeni belinama, beline se formiraju slikarskim partijama i tako u krug. Manje je više, prazno je uvek punije značenja, to je tabula rasa u kojoj je upisan svet, poetike podrazumevanja i sva nerazumevanja“.

»»» Ulična fotografija, po definiciji, predstavlja umetničku fotografiju snimljenu u nenameštenom okruženju. Subjekat su ljudi i svakodnevni život, a fokus nije na njihovom identitetu kao što je to slučaj kod portreta već na kompoziciji, linijama, formi, teksturi, emociji i atmosferi. Ulična fotografija dozvoljava da bude neoštra i impresionistička. Zbog toga mnogi fotografi snimaju sa idejom crno-bele fotografije kao krajnjeg rezultata izostavljajući boju. Ton ulične fotografije je skoro uvek pozitivan i vedar, slavi život u svoj njegovoj spontanoj lepoti. Ona nije glamurozna, ona je duboko iskrena. Svaki dan nije samo „svaki dan“. To je novi početak i nova prilika za inspiraciju… Prave primere zainteresovani mogu da vide na izložbi „In Your Eyes“ u Galeriji O3one (Andrićev venac 12) od 18. (19.00) do 28. avgusta. Fotografije izlažu Srđan Sladaković, Nenad Vilimanović i Mlađan Sladaković.

»»» Samostalna izložba radova „Kolaži“ autora Miše Čolovića biće otvorena 22. avgusta od 19.00 u galerijskom prostoru Centra za kulturu Grocka (Rančićeva kuća, Majevička 9). Izložba će biti otvorena do 10. septembra. U  predgovoru kataloga, istoričarka umetnosti Zorica Atić objašnjava da radovi nisu inspirisani isključivo pejzažima Grocke, već se mogu naći i kolažne interpretacije poznatih remek-dela umetnosti i prepoznati se dela starih majstora među kojima su radovi Van Ajka, Rembranta, Vermera, Van Goga.

»»» U okviru letnjeg programa Galerije FLU „Moment za monument – FLUizmi“, 18. avgusta od 20.00, biće otvorena izložba „Trijumfalna kapija“ Ivana Šuletića i Petokrake. Rimski slavoluk, shvaćen kao jedna od prvih slika direktnog i posrednog prevođenja događaja u (epsku) istoriju i neupitnu memoriju, ovde je izveden kao otvorena struktura, lišena svake ornamentalne i monumentalne pretenzije, sa namerom da preispita performativni i participativni potencijal spomenika. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.