Naslovna » Izlasci » Shopping » Radeon R9 270X – grafička kartica za sve namene
AMD Radeon R9 270X
AMD Radeon R9 270X

Radeon R9 270X – grafička kartica za sve namene

Radeon kartice više klase oduvek su predstavljale sinonim za dobru zabavu i igranje, a od kada je AMD kupio ATI stvari su po Radeon brend progresivno krenule na bolje.

Za svega par godina AMD je od Radeon kartica napravio pravo malo čudo, a aktuelni modeli iz srednje i više klase opasno tuku konkurenciju na svim poljima. Predstavićemo jednu od trenutno najprodavanijih Radeon kartica kod nas koju podjednako vole i kućni korisnici gejmeri i entuzijasti.

Radeon R9 270X se pozicionira na istu cenovnu poziciju koju je ranije zauzimao model Radeon HD 7870. Ove dve karte su toliko slične da može da se kaže da AMD ništa nije ni promenio u hardverskom smislu.Promo

Osnovu čini čip kodnog naziva Curacao, izrađen u 28-nanometarskoj litografiji i ima 1280 Streaming processor jedinica (ALU). Uz njih raspolaže sa čak 80 teksturnih i 32 ROP jedinice. Kao što smo već rekli, ovo su identične specifikacije Pitcairn GPU-a, ali je AMD kod novog modela povećao rekvenciju, kako bi makar donekle imao prednost u odnosu na raniji model, pa je umesto 1000 sada referentna učestanost od 1050 MHz.

Primetno poboljšanje

Od samog grafičkog procesora, dakle, ne možemo očekivati povećanje u pogledu performansi, ali ne može se reći ni da Radeon HD7870 predstavlja išta drugo nego veoma brz grafički akcelerator, čak i danas, gotovo dve godine pošto je predstavljen. Ipak, Radeon R9 270X jeste dorađen, jer je u odnosu na model HD7870, memorijski podsistem primetno poboljšan.

Upotrebljena je GDDR5 memorija zajedno sa 256-bitnom magistralom. Iako je to važilo i za HD 7870, AMD se odlučio da upotrebi znatno brže čipove. Sa efektivnih 5,6 GHz, oni osiguravaju bandwidth od oko 180 GB/s, dok je HD 7870 mogao da se pohvali sa svega 153 GB/s. Veći memorijski protok svakako donosi dovoljan napredak u performansama u odnosu na prethodnika, koji je sada smešten i u nešto niži cenovni rang.

Cena (sa PDV-om): oko 23.500 dinara
Kontakt: Emmi, www.emmi.rs

Posle igranja sa ovom veoma brzom karticom dolazimo do logičnog zaključka da je Radeon R9 270X jeftinija, ali osetno brža verzija popularnog modela Radeon HD 7870. Uz nižu cenu dobija se izuzetan proizvod koji predstavlja i veoma logičan izbor u klasi.

AMD je napravio dobar potez obarajući cene, gde su cenovno konkurentni modeli NVIDIA GeForce GTX 660 ostavljeni u prašini kad su performanse u pitanju. U pitanju je odličan izbor, a na vama je samo da odaberete koji bi vam model Radeon R9 270X akceleratora najviše odgovarao…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.