Naslovna » Izlasci » Shopping » Radeon R9 280X – grafička kartica bez premca
Radeon R9 280X
Radeon R9 280X

Radeon R9 280X – grafička kartica bez premca

Model Radeon R9 280X u ovom momentu u svojoj klasi važi za najtraženiju i najprodavaniju karticu na svetu.

Iz AMD-ove laboratorije stiže nam još jedna zanimljiva grafička kartica namenjena ozbiljnim igračima i svima koji žele da uživaju u multimediji najviše definicije.

Iako se radi o blizancu popularnog Radeona HD 7970, mnogo toga vezanog za preimenovani model tj. Radeon R9 280X je zaista posebno. Njegova cena je, za početak, niža za skoro 100 evra, pa sada pripada dve ili tri klase nižem cenovnom rangu od onog koji je zauzimao Radeon HD 7970.Promo

Odnos cene i performansi prelazi u gotovo svakom scenariju na stranu AMD-a, čak i kada je ranije bio u “dvorištu” dobro poznatog konkurenta. Umesto dosadašnje mrtve trke koju je vodio sa GeForce GTX 770, R9 280X dobija daleko lakšeg protivnika.

Reč je o karti GTX 760 koja se sada nalazi u veoma nezavidnoj poziciji. Radeon R9 280X je tako naterao konkurenciju na drastične mere, a to nikad nije prijatno – osim ako ste korisnik, naravno. Upotrebljena je revizija poznatog Tahiti grafičkog čipa. Izrađen u 28 nanometara, ovaj GPU ima 2048 Stream procesora, kao i 128 teksturnih i 32 ROP jedinice. Radne učestanosti su podešene u zavisnosti od vendora i kreću se od 1.1 do 1.15 GHz. Tahiti je veoma snažan grafički i video čip, a uparen sa 3 GB GDDR5 memorije raspoređene na 384-bitnu magistralu, pruža sjajne performanse.

Budi strahopoštovanje!

Sama karta je i na prvi pogled impresivna, dugačka i masivna, sa kulerom koji budi strahopoštovanje. Testirali smo Sapphire verziju kartice koju krasi narandžasto-crni hladnjak (odnosno ukras za isti, pošto je glavni deo rashladnog sistema ispod ovog poklopca), potpomognut sa čak tri ventilatora velikih dimenzija kriju ispod sebe masivni rashladni profil.

Gusto nabijena rebra stvaraju dva odvojena tela koja su spojena sa četiri heatpipea velikog prečnika.

Cena (sa PDV-om): oko 30.000,00 dinara
Kontakt: Emmi, www.emmi.rs

Na kraju, tu je i sama baza koja predstavlja vapor chamber (komoru za isparavanje), koji se ponaša kao heatpipe velike površine, a oslanja se na kretanje materije pri promeni agregatnog stanja. Uklanjanjem kulera otkrili smo veoma kompleksnu štampanu ploču koja uglavnom odgovara i referentnom rešenju iz AMD-a, ali se čini da je još za nijansu pedantnije i kvalitetnije izrađen.

Tu prvenstveno mislimo na naponsku jedinicu koja je odrađena perfektno: osam faza filtriranja napona, uz kvalitetne oklopljene zavojnice sa feritnim jezgrom. Memorija je zajedno sa GPU-om prekrivena hladnjakom, a ispod su se krili čipovi koje je potpisala kompanija Samsung. Jasno je da se Sapphire odlučio na maksimalan kvalitet bez ikakvih kompromisa.

Suma sumarum Radeon R9 280X je vrhunska grafička kartica koja će zadovoljiti potrebe čak i pasioniranih gejmera kao i ljubitelja vrhunske multimedije. Cenovno je sasvim korektno pozicionirana i to joj daje veliki zamajac u leđa, bar u ovom momentu dok konkurencija ne pronađe adekvatno rešenje. Jednostavnije rečeno ovo je Best Buy kartica za vrhunsko igranje!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.