Naslovna » BG svaštara » Književnost » Soe Valdes u septembru specijalni gost Beograda
Soe Valdes (foto: pportal)
Soe Valdes (foto: pportal)

Soe Valdes u septembru specijalni gost Beograda

Spisateljica Soe Valdes u septembru ove godine posetiće Beograd i družiti se sa svojim obožavaocima.

Od 17. septembra Soe Valdes, autorka romana „Žena koja plače“, predstaviće svoj književni rad svim čitaocima ljubavnih drama iz Srbije.

U izdanju Lagune do sada je u Srbiji objavljen njen roman „Žena koja plače“ koji govori o fatalnoj ljubavi Pabla Pikasa i Dore Mar, o samoći i onima koji imaju veru u umetnost i strast koja nema granice. Tok priče o Pikasu i Dori Mar isprepleten je „dnevnikom“ iz života Soe Valdes, a taj autobiografski ton propraćen je epizodama iz njenog života pod Kastrom i u egzilu.
Njena dela nailaze na izvanredan prijem kod kritičara i čitalaca, a prevedena su na tridesetak jezika.

Soe Valdes je rođena 1959. godine u Havani. Filolog po struci, između 1983. i 1988. godine radila je pri Unesku i u Odeljenju za kulturu kubanske misije u Parizu. Godine 1988. vratila se na Kubu, gde je učestvovala u slikarskom pokretu u Havani, radila kao scenarista i bila zamenik direktora časopisa Sine kubano.

Objavila je pet pesničkih zbirki i dvadeset dva romana, među kojima su „Te di la vida entera“ (Dala sam ti život ceo), finalista Nagrade Planeta 1996; „Lobas de mar“ (Morske vučice), Nagrada za roman „Fernando Lara“ 2003; „La eternidad del instante“ (Večnost trenutka), Nagrada grada Torevjeha 2004; „Bailar con la vida“ (Ples sa životom), 2006; „La cazadora de astros“ (Žena koja lovi zvezde), 2007; „La ficción Fidel“ (Fikcija Fidel) 2008. i „El todo cotidiano“ (Svakodnevna svekolikost), 2010. Objavila je i četiri zbirke priča, kao i dve knjige za decu. Živi u Parizu.

Ima špansko i francusko državljanstvo, a država Francuska joj je uručila Orden viteza umetnost i književnost. Dodeljena joj je titula počasnog doktora nauka Univerziteta Valonsijen u Francuskoj i Velika zlatna medalja (Grande Médaille de Vermeil) grada Pariza za doprinos ljudskim pravima i za blistavu književnu karijeru. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.