Naslovna » BG servis » Tašmajdanska pećina otvara se sledeće godine
Tašmajdanska pećina
Tašmajdanska pećina

Tašmajdanska pećina otvara se sledeće godine

Na proleće sledeće godine Tašmajdanska pećina biće otvorena za javnost, po najavi gradske vlasti.

Autori knjige „Beograd ispod Beograd“ Zoran Nikolić i Vidoje Golubović pokrenuće proces u vezi sa obnovom. Kad projekat bude urađen počeće potrebni radovi. Posle otvaranja u planu su i veliki multimedijalni sadržaji koji bi dočarali atmosferu ovog mesta.

– Već smo celu priču pokrenuli našom knjigom, ali i turama koje se ostvaruju u drugim delovima grada i koje ljudi sa zadovoljstvom posećuju. To je perfektan način da upotpunimo turističku ponudu, jer su strani turisti prezadovoljni onim što vide. Dakle, imamo šta da ponudimo, samo treba lepo to da iznesemo – istakao je Nikolić.

Koautor knjige „Beograd ispod Beograd“ Vidoje Golubović naveo je da, osim Tašmajdanske pećine, u Beogradu ima još lokaliteta i to na Avali, u Karađorđevoj ulici, gde se nalazi „jedan od najlepših vinskih podruma koje svet ima, na više od 700 kvadratnih metara“.

Stene Tašmajdanske pećine stare su 14 miliona godina. U njima se sakrivao vožd Karađorđe, kao i narod tokom bombardovanja u Prvom svetskom ratu. U pećini je bila i rezervna komanda Nemačke vojske u Drugom svetskom ratu.

Trenutno, u pećini nema osvetljenja, pristup stepenicama nije siguran, a zatvorena je za javne posete 2011. godine. (Beoinfo)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.