Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » U Beogradu počelo snimanje filma „Vlažnost“
Vlažnost

U Beogradu počelo snimanje filma „Vlažnost“

Prethodnog vikenda u Beogradu je počelo snimanje filma „Vlažnost“, reditelja Nikole Ljuce i koscenaristkinje Staše Bajac. U glavnim ulogama su Miloš Timotijević i Tamara Krcunović.

U pitanju je debitantski igrani film mladog reditelja čiji su kratki filmovi do sada sa velikim uspehom prikazivani na domaćim i međunarodnim festivalima (Toronto, Upsala, Glazgov, Tampere, Kork, Cinema City, Kratki metar itd.) na kojima su osvajali i nagrade. Produkciju radi Dart Film iz Beograda, a ceo projekat će biti realizovan kao međunarodna koprodukcija između Srbije, Holandije i Grčke.

Pored Miloše Timotijevića i Tamare Krcunović, u filmu igraju i Borka Tomović, Vanja Ejdus, Jelena Stupljanin, Biljana Keskenović, Katarina Marković, Vladimir Aleksić, Milan Marić, Feđa Stojanović, kao i poznati holandski glumac srpskog porekla, Dragan Bakem, kome je ovo prva uloga u domaćem filmu.

Razvoj projekta „Vlažnost“ započet je u februaru 2011. na Berlinale Script Station platformi za razvoj scenarija Berlinskog filmskog festivala i do sada su dobijena priznanja i nagrade u Evropi. Posle Berlina, kao jedan od desetak iz čitavog sveta, projekat je podržao Hubert Bals fond za razvoj i uvršćen u Boost! program razvoja scenarija, a zatim sa velikim uspehom predstavljen na marketima festivala u Sarajevu (Cinelink) i Roterdamu (CineMart) gde je osvojio prestižne nagrade za razvoj filmskog scenarija.

U Sarajevu – Arte International Relations Prize, koju dodeljuje francuska televizija ARTE, a u januaru 2012. godine na festivalu u Roterdamu i najznačajniju do sada – Eurimages Co-production Development Award, nagradu koju ovo telo Saveta Evrope dodeljuje projektu koji najviše obećava u toj godini.

Dobijene nagrade predstavljaju izuzetna priznanja kvaliteta i prava je retkost u čitavoj Evropi, a naročito na našim prostorima, da jedan debitantski projekat dobije tako široku i značajnu podršku i prepoznavanje u fazi razvoja. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.