Naslovna » Izlasci » Festivali » U oktobru: Festival srpskog filma fantastike
Festival srpskog filma fantastike

U oktobru: Festival srpskog filma fantastike

Od 15. do 18. oktobra biće održan deveti Festival srpskog filma fantastike ali i treći beogradski Zombie Walk.

Festival srpskog filma fantastike jedina je manifestacija u Srbiji koja neguje tzv. žanrovski film (horor, fantaziju i naučnu fantastiku) i usput podstiče mlade režisere i filmske umetnike da stvaraju; pomaže im da svoja ostvarenja prikažu širom zemlje, kao i u inostranstvu, gde fantastična delatnost Srbije na filmu nije mnogo poznata.

Po drugi put ove godine, u sklopu festivala biće organizovana i dvodnevna radionica za filmsku šminku i masku, koju će voditi najbolji srpski majstori za specijalne efekte.

Festival će otvoriti Zombie Walk na Trgu Republike čiji će početak označiti američki reditelj Mik Geris, koji se proslavio režijom filmova zasnovanih na adaptacijama romana Stivena Kinga.

Osnivač i selektor festivala je gospodin Miroslav Lakobrija, vajar i istaknuti majstor filmskih specijalnih efekata. U saradnji sa Domom omladine Beograda i Muzejem Jugoslovenske kinoteke događaj priređuje neprofitna organizacija „Mladi kadrovi“, uz pomoć Ministarstva kulture i informisanja.

Filmski centar Srbije uvrstio je Festival srpskog filma fantastike u listu najeminentnijih filmskih festivala i predstavio ga i na festivalu u Kanu.

Uskoro više informacija. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.