Naslovna » Izlasci » Večeri na Kosančiću: Dragan Velikić
Dragan Velikić
Dragan Velikić

Večeri na Kosančiću: Dragan Velikić

Na Kosančićevom vencu, 8. avgusta od 20.00, biće nastavljen ciklus „Večeri na Kosančiću“ kada će gostovati književnik Dragan Velikić.

Na mestu gde je 1941. godine uništena Narodna biblioteka Srbije, posetioce će biti u prilici da čuju odlomke iz rukopisa autorovog romana „Islednik“, koji će biti objavljen u proleće 2015. godine, u izdanju Lagune. Roman je napisan u prvom licu, bavi se porodičnom pričom i obuhvata vremenski period druge polovine prošlog veka. Podstaknuti idejama kojima se bavi roman, i čitavim piščevim stvaralaštvom, biće priče o jalovim gradovima, o putovanju kao bekstvu, o poslednjem zalogu lepe književnosti.Za dž

„Večeri na Kosančiću“ pokrenute su 2012. godine na inicijativu tadašnjeg upravnika NBS Dejana Ristića, a u okviru akcije „Povratak knjige na Kosančićev venac“, koja je imala za cilj i da simbolički vrati knjigu, umetnost, publiku i pisce na mesto na kome je srpska i svetska kulturna baština uništena za vreme II svetskog rata. Ciklus uređuje i vodi Milena Đorđijević.

U slučaju vremenskih nepogoda i kiše, program će biti realizovan u Prodajnoj galeriji Beograd na Kosančićevom vencu.

Dragan Velikić (Beograd, 1953) jedan je od najznačajnijih srpskih pisaca današnjice. Odrastao je u Puli, a diplomirao svetsku književnost na beogradskom Filološkom fakultetu. Do sada je objavio desetak knjiga, među kojima izdvajamo: „Via Pula“ (nagrada Miloš Crnjanski), „Srebrni zid“ (stipendija fonda Borislav Pekić), „Danteov trg“, „Ruski prozor“ (Ninova nagrada i nagrada Meša Selimović), „Bonavia“. Jedan je od najprevođenijih srpskih pisaca i zastupljen je kako u domaćim, tako i u inostranim antologijama proze. Živi u Beogradu kao slobodan umetnik. (danubeogradu.rs)

Program

Petak, 15. avgust (20.00) Goran Gocić predstavlja roman „Tai“
Petak, 29. avgust (20.00) Akademik i književnik Ljubomir Simović predstavlja pesničku trilogiju „Planeta Dunav“

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.