Naslovna » BG svaštara » Ekologija » „Zemunski lesni profil“ – prirodno bogatstvo Beograda
Zemunski lesni profil

„Zemunski lesni profil“ – prirodno bogatstvo Beograda

Prirodno bogatstvo, ali i veliki turistički potencijal zaštićenog prirodnog dobra „Zemunski lesni profil“ predstavljeno je građanima u okviru prve, od tri, edukativne radionice.

Radionica je održana danas (23. avgusta), u organizaciji Udruženja „Ekološki pokret Zemun“, a uz podršku Sekretarijata za zaštitu životne sredine grada Beograda.

U okviru radionice „Zemunski lesni profil – turistički potencijal Beograda“, dr Srđan Belij, geomorfolog, iz Zavoda za zaštitu prirode Srbije, i Ljiljana Marjanović, predsednica Udruženja „Ekološki pokret Zemun“, održali su predavanje na temu „Zaštićeno područje – Razlozi za zaštitu“. Posle predavanja učesnici su imali priliku da poslušaju i prezentaciju dr Belija na temu „Zemunski lesni profili i formiranje specijalizovane niše posebnih turističkih interesovanja“, kao i da pogledaju edukativni film „Zemun na Dunavu“.

Dar za geologe, ekologe, biologe…

– Često zaboravljamo da u urbanoj sredini kao osnov za naše ulice, trgove, zgrade, imamo geološku i biološku prirodnu podlogu. Jedan takav prirodni spomenik je upravo i Zemunski lesni profil, koji predstavlja deo geološke istorije ne samo Zemuna i okoline, već i čitavog Beograda, sa velikim prirodnim, ali i turističkim potencijalnom“, istakla je Nataša Đokić, pomoćnica gradskog sekretara za zaštitu životne sredine.

Dodala je da „Zemunski lesni profil“ predstavlja važan deo geološke istorije našeg grada:
– Tu se jasno vide četiri sloja nastanka lesa i fosilnih ostataka zemljišta. Procenjuje se da su naslage lesa stare oko milion godina, još iz vremena poslednjeg ledenog doba i predstavljaju pravi dar za geologe, ekologe, biologe, kao i sve ljubitelje prirodnih vrednosti.“

– Veliko nam je zadovoljstvo, ali i izazov, da kao prva nevladina organizacija na teritoriji grada Beograda, postanemo Upravljači Zaštićenog područja Zemunski lesni profil. Od novembra 2013. godine, svoje snage smo usmerili na izradu planskih dokumenata, obeležavanje i uređivanje, ali i promociju zaštićenog područja. Svakako, čeka nas još mnogo posla – ovo je prva od tri radionice planirane za ovu godinu. Ideja i energije imamo, a uz pomoć Sekretarijata za zaštitu životne sredine, kao i donatora i medija, nadamo se da ćemo uskoro ovo mesto učiniti dostupnim svim građanima“, izjavila je Ljiljana Marjanović, predsednica Udruženja „Ekološki pokret Zemun“.

Zemunski lesni profil

O „Zemunskom lesnom profilu“

Spomenik prirode „Zemunski lesni profil“ predstavlja kompleks od oko 77 ari i 91 metar kvadratni – dužina otvorenog dela lesnog profila iznosi oko 114 metara, širina 70 metara, a visina oko 30 metara, uzimajući deo podine prekriven odronjenim materijalom.

Na profilu je registrovano četiri horizonta lesa i četiri horizonta fosilnog zemljišta, stvaranih za vreme toplih intervala ledenog doba. Na osnovu toga, moguće je kontinuirano pratiti razvoj lesnih tvorevina u poslednjih skoro milion godina, kao i definisanje vremena lesnih i paleozemljišnih tvorevina.

Posebnu naučno-istraživačku funkciju, kao i estetsku karakteristiku, čini veliki broj otkrivenih lesnih i fosilnih horizonata, zbog čega je ovo mesto čest predmet obilaska geologa, stručnjaka za stratigrafiju i paleontologiju kvartara. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.