Naslovna » Izlasci » Izložbe » 60 godina CERN-a obeležava se i u Srbiji
60 godina CERN-a

60 godina CERN-a obeležava se i u Srbiji

Centar za promociju nauke ulazi u jesenju sezonu izložbom o 60 godina CERN-a.

Posle izuzetnog uspeha izložbe „CERN u Srbiji“ 2012. godine, koju je tada posetilo više od 120.000 ljudi, ove jeseni u Naučnom klubu, Centar za promociju nauke u saradnji sa Komisijom za saradnju sa CERN-om obeležava 60. godišnjicu CERN-a.

Tim povodom, od 9. (18.00) do 19. septembra biće organizovana interaktivna izložba „CERN u Srbiji 2014“ koju će otvoriti dr Serđo Bertoluči iz CERN-a i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić. Postavka će moći da se vidi u prostorijama Naučnog kluba u Knez Mihailovoj 5, na drugom spratu. Ulaz je slobodan.

Evropska organizacija za nuklearna istraživanja, prepoznatljiva po akronimu CERN (Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire) predstavlja simbol savremene fizike, ali i nauke uopšte.

Danas je iza CERN-a šest decenija otkrića. Ova evropska organizacija, čije je sedište smešteno uz granicu Švajcarske i Francuske, nedaleko od Ženeve, osnovana je 1954. godine. Jedna od zemalja osnivača bila je i tadašnja SFRJ. Posle nekoliko decenija odsustva, pre tri godine, Srbija se kao naslednica vratila u CERN-ovu porodicu.

Proslava šezdesetogodišnjice osnivanja CERN-a u Ženevi odvija se godinu dana posle izuzetnih, istorijskih prodora sa otkrićem Higsovog bozona na akceleratoru LHC, kao i Nobelove nagrade koja je dodeljena Piteru Higsu. Proslavi će krajem ovog meseca prisustvovati šefovi država članica, uključujući englesku kraljicu i predsednika Republike Srbije.

60 godina CERN-a

Uporedo sa događajima u Ženevi, pod pokroviteljstvom CERN-a, kao i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, izložba „CERN u Srbiji 2014“ publici usred Beograda, u Naučnom klubu CPN-a, predstavlja instrumente, detektore i tehnologije CERN-a, kao i mnoga ključna pitanja savremene fizike.

Pored izložbe, posetioci će biti u prilici da svakog dana prisustvuju popularnim predavanjima poznatih fizičara, kao i radionicama organizovanim u saradnji sa Fizičkim fakultetom Univerziteta u Beogradu i Instituta za fiziku u Beogradu.

Tokom izložbe, u Beogradu borave izuzetno ugledni gosti Komisije za saradnju sa CERN-om. Između ostalih, gost izložbe je i dr Emanuel Cesmelis, fizičar i rukovodilac CERN-ovog Odeljenja za međunarodne odnose, koji će za beogradsku publiku održati predavanje 9. septembra od 17.00.

Fizičare posebno raduje beogradska poseta dr Serđa Bertolučija, „naučnog šefa“ CERN-a, odnosno direktora Odeljenja za istraživanje i računarstvo u CERN-u. Pored njega, na otvaranju govore Aleksandra Drecun, direktoka CPN-a, i prof. dr Petar Adžić, predsednik Komisije za saradnju sa CERN-om. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.