Naslovna » Turizam » Bajskultura: Dva kruga kroz istoriju Novog Beograda
Bajskultura
Bajskultura

Bajskultura: Dva kruga kroz istoriju Novog Beograda

I ove godine Muzej istorije Jugoslavije (MIJ) u saradnji sa organizacijom I Bike Belgrade, realizuje biciklističke ture Bajskultura po Novom Beogradu.

Od Ušća do Studentskog grada svi zainteresovani moći će da čuju interesantne priče o tome kako je bio zamišljen novi grad na levoj obali Save i ko ga je gradio.

Ture u trajanju od tri sata organizuju se svake srede i subote u 17.00, do kraja oktobra. MIJ jednom nedeljno obezbeđuje besplatnu turu (sredom od 17.00), dok cena ture subotom iznosi 1.000 dinara.

Zainteresovani se mogu prijaviti na sajtu www.bajskultura.rs, a za dodatne informacije da pišu na bajskultura@mij.rs ili pozovu 3671-445 i 2661-677.

Mesto okupljanja učesnika je ispred KC Grad, Braće Krsmanovića 4.

O projektu Bajskultura

Bajskultura aktivira kulturne resurse grada i nudi aktivno i kreativno ispunjeno slobodno vreme. Projekat Bajskultura je kombinovana akcija zaštite kulturnog nasleđa i životne sredine u kontekstu održivog razvoja, nastao u želji da ukaže na doprinos koji svaki pojedinac može da pruži.

Projekat je fokusiran na Novi Beograd, kao autentičan prostor, gotovo u celini izgrađen u vreme socijalizma. Kao takav, on delom predstavlja i materijalizaciju tada aktuelne politike i ideologije koja je obeležila drugu polovinu 20. veka.

Učesnici projekta saznaće zašto je Novi Beograd bio tako važan simbolički centar nove države i kako se zajedno sa pretvaranjem močvarnog tla u urbano naselje, menjao lik i svest graditelja.

Kustosi i saradnici MIJ, otkriće kako su rešavani građevinski izazovi i problemi na terenu i šta povezuje zajednice bivših akcijaša koji se organizuju i okupljaju i danas. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.