Naslovna » Izlasci » Izložbe » Bečka umetnička grafika 2, 15-27. septembar
Mihael Hedvig - Dan rada - noćna smena; 2014, bakropis
Mihael Hedvig - Dan rada - noćna smena; 2014, bakropis

Bečka umetnička grafika 2, 15-27. septembar

Od 15. (19.00) do 27. septembra u Galeriji Grafičkog kolektiva (Obilićev venac 27) biće otvorena izložba „Bečka umetnička grafika 2“.

Posle prošlogodišnje izložbe „Majstori grafike iz Beča“, beogradskoj publici će se još jednom u Grafičkom kolektivu, a u okviru Drugog međunarodnog trijenala grafike, predstaviti autori po izboru kulturologa i umetničkog kritičara Filipa Maurera.

Ovoga puta, u pitanju je pet autora srednje generacije: Mihael Hedvig, Georg Lebcelter, Henrijeta Lajnfelner, Mihael Šnajder i Veronika Štajner.

Svi ovi autori predaju grafiku na austrijskim umetničkim fakultetima, gde prenose znanje o tradicionalnim grafičkim tehnikama, kao i o razvoju medija u našem digitalnom dobu. Saradnici su Umdruka (Um:Druck), časopisa za grafiku i vizuelnu kulturu, koji uređuje Filip Maurer (Philipp Maurer). Uspostavljaju međunarodne veze, i gaje lična i institucionalna prijateljstva i saradnju, kroz izlagačke projekte, obrazovne razmene, simpozijume i razmene portfolija, sa Nemačkom, Španijom, Švedskom, Velikom Britanijom, Poljskom, Slovenijom, Srbijom, Turskom, Kinom, Japanom, SAD – da navedemo samo najvažnije partnere u saradnji.

Doprinose visokom kvalitetu razvoja grafičke umetnosti u Beču i širom sveta, kao i u umetničko-eksperimentalnim istraživanjima i preispitivanjima novih tendencija na međunarodnoj likovnoj sceni, u grafičkom mediju i vizuelnom obrtu. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.