Naslovna » Izlasci » Festivali » Bemus od 20. oktobra do 1. novembra
Musica Viva
Musica Viva

Bemus od 20. oktobra do 1. novembra

Najstariji i najrenomiraniji festival umetničke muzike Beogradske muzičke svečanosti (Bemus), 46. po redu, biće održan od 20. oktobra do 1. novembra u Sava centru, Kolarčevoj zadužbini i Starom dvoru.

Otvoriće ga u Sava centru, 20. oktobra od 20.00, čuveni ruski hor „Glinka“ iz Sankt Peterburga, koji će pod vođstvom dirigenta Vladislava Černušenka izvesti mešoviti svetovno-duhovni program.

Ovogodišnji Bemus posvećen je stogodišnjici od početka Velikog rata, stogodišnjici smrti Stevana Mokranjca i tridesetogodišnjici smrti Vasilija Mokranjca i Marka Tajčevića. Ovo je ujedno i prva manifestacija koja se održava u produkciji novog Centra beogradskih festivala – CEBEF-a.

Na Bemusu će učestvovati Simfonijski orkestar RTS-a sa dirigentom Bojanom Suđićem, a mladi ruski pijanista Aleksandar Sinčuk, pobednik na konkursu Rahmanjinov, pored simfonijske poeme Ostrvo mrtvih, izvešće drugi i treći koncert tog kompozitora.

Tokom trajanja festivala publika će pratiti šest muzičkih događaja. Nastupiće i profesori, saradnici, studenti Fakulteta muzičke umetnosti, koji će izvoditi kompozicije Tajčevića i Mokranjca.

Publika će biti u prilici da čuje i dela Stevana Stojanovića Mokranjca, koje će izvesti mešoviti hor RTS-a, i solo nastup violončeliste Aleksandra Rudina. On će nastupiti i sa moskovskim kamernim ansamblom Musica Viva, čiji je umetnički vođa više od dve decenije, a izvodiće dela Hajdna, Stravinskog, Bokerinija, Vebera i Čajkovskog. Kao solista će nastupiti klarinetista Darko Brlek.

Umetnički direktor ovogodišnjeg Bemusa je Svetislav Božić, kompozitor i profesor na Fakultetu muzičkih umetnosti, dok je Smiljka Isaković predsednica Odbora Bemusa. U Odboru se nalaze još i Jovan Kolundžija, Biljana Radovanović, Dubravka Jovičić i Bratislav Petković.

Ulaznice za festival će biti u prodaji od 23. septembra na blagajnama Sava centra i Kolarčeve zadužbine. (danubeogradu.rs)

Program

Ponedeljak, 20. oktobar (20.00) – SC
Svečano otvaranje: Glinka

Sreda, 22. oktobar (20.00) – Svečana sala Skupštine grada
Muški hor FMU

Subota, 25. oktobar (20.00) – Kolarčeva zadužbina
Aleksandar Rudin, violončelo

Nedelja, 26. oktobar (20.00) – Kolarčeva zadužbina
Moskovski kamerni orkestar Musica Viva

Četvrtak, 30. oktobar (20.00) – Kolarčeva zadužbina
Hor RTS

Subota, 1. novembar (20.00) – Kolarčeva zadužbina
Zatvaranje festivala: Simfonijski orkestar RTS

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.