Naslovna » Izlasci » Film » „Ćirilo i Metodije – slovenski apostoli“ u bioskopima
Ćirilo i Metodije - slovenski apostoli
Ćirilo i Metodije - slovenski apostoli

„Ćirilo i Metodije – slovenski apostoli“ u bioskopima

Drama „Ćirilo i Metodije – slovenski apostoli“ (Cyril and Methodius – The Apostles of the Slavs) prikazuje se u beogradskim bioskopima.

Povodom obeležavanja 1150 godina njihovog rada nastao je ovaj film, kojim je ovekovečen njihov rad i značaj. Osim veličine projekta ovo delo je značajno i zbog toga što su ga zajedno pomogli pravoslavna crkva i katolička crkva, kao i mnoge slovenske institucije. Kvalitet i relevantnost garantuje nesebična stručna pomoć poznatih istoričara i predstavnika crkava.

Sveti Ćirilo i Metodije, vizantijska braća rođena u devetom veku, u istoriji su poznati kao značajni hrišćanski misionari. Njihovo delovanje je značajno uticalo na kulturni razvoj svih slovenskih nacija zbog čega su ih i zvali – slovenskim apostolima.

Sa namerom da hrišćansku veru šire među slovenskim narodima na slovenskom jeziku stvorili su novo pismo – glagoljicu, prvi slovenski alfabet, koji će koristiti za prevođenje Starog zaveta i crkvenih knjiga, zbog čega ih je crkva izjednačila sa svecima.

Na taj način stvorili su prvi slovenski književni jezik i postavili temelje slovenskoj književnosti. Zbog značaja za hrišćanstvo, njihov dan se obeležava i u pravoslavnom i u katoličkom kalendaru, a proglašeni su Svetim zaštitnicima Evrope.

Odrastavši u Solunu koji je u tom periodu okružen Slovenima braća Ćirilo (Konstantin je svetovno ime) i Metodije obrazovani na vizantijskom dvoru, a dobro poznajući slovenski jezik dobijaju od vizantijskog cara Mihajla poslanstvo u Moravskoj, a na molbu moravskog kneza Rastislava, koji bojeći se uticaja koji su širili franački sveštenici i nemačkog cara Ludviga, obraća se za pomoć Vizantiji.

Na tom putu, pored veoma uticajnih protivnika koji su zagovarali trojezično propovedanje vere, stekli su veliki broj učenika koji su nastavili njihovu misiju pogotovo na teritoriji današnje Makedonije, Srbije, Crne gore i primorskog dela današnje Hrvatske. U slavu svojih slavnih učitelja, jedan od učenika, Kliment, sastavlja novu azbuku ĆIRILICU koju i danas koristimo.

Film je sniman na lokacijama u Češkoj, Slovačkoj, Italiji, Turskoj i na Kipru.

Reditelj Petr Nikolaev je rođen u Pragu gde je i završio Akademiju umetnosti. Svojim izuzetnim radom privukao je pažnju još studentskim projektima zahvaljujući kojim je zaslužio da postane prvi dobitnik „Maksim“ nagrade za najbolji studentski rad u istoriji fakulteta. Tokom karijere je živeo i radio u Francuskoj gde je, između ostalog, režirao i obrazovni program. „Ćirilo i Metodije“ je njegov sedmi dugometražni film. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.