Naslovna » BG svaštara » Drugi pišu » City Break: Beograd najjeftiniji evropski grad za turiste
Beograd - Most na Adi
Beograd - Most na Adi

City Break: Beograd najjeftiniji evropski grad za turiste

Najjeftiniji grad za turiste u Evropi je Beograd, a najskuplji Oslo, pokazala je anketa nemačkog auto-moto saveza ADAC.

Anketa je sprovedena u dvadeset evropskih gradova. Prosečan turista za potrebe hrane, ulaznica i sličnih turističkih „sitnica“ u Oslu bi trebalo da plati 153 evra, a u Beogradu 41 evro.

Srpska prestonica je time najjeftiniji među posmatranim metropolama, prenose nemački mediji analizu ADAC, navodeći da se poredilo, između ostalog, koliko košta dnevna karta u javnom prevozu ili ulaznica u zoološki vrt, a pri tom su analizirane i cene piva, kapućina ili porcije pomfrita. Osim toga, napravljeno je poređenje cena tableta protiv glavobolje, paste za zube, flastera za rane…

Posebno skupe u evropskim gradovima su turističke ponude. Ulaznica za londonski zoološki vrt košta 29 evra, ulaznica u jedan švajcarski muzej u Lucernu 25 evra, dok je u Oslu, poseta glavnoj turističkoj atrakciji, tvrđavi Akershus, besplatna.

Kada je reč o nemačkim gradovima – turistička potrošačka korpa je 104 evra za prestonicu Berlin i 98 za, na primer, glavni grad ekonomski moćne Bavarske, Minhen.

Kada je reč o najskupljim gradovima, posle Osla dolaze Pariz, London, Kopenhagen i Madrid, dok su na drugoj strani, pored najjeftinijeg Beograda, kao posebno povoljni za turiste označeni Zagreb, Ljubljana, Prag i Budimpešta.

Za ovu anketu, sprovedenu u maju ove godine, anketari su u 20 evropskih gradova kupili 20 tačno definisanih proizvoda, koji su, po ADAC, tipični za jednog turistu prosečne zarade. (b92.net)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.