Naslovna » Izlasci » Izložbe » Dani evropske baštine: Dositej u portretu
Dositej (detalj; foto: Narodni muzej)
Dositej (detalj; foto: Narodni muzej)

Dani evropske baštine: Dositej u portretu

Otvaranjem izložbe „Dositej u portretu“, Narodni muzej sa Muzejom Vuka i Dositeja obeležava 275 godina od rođenja Dositeja Obradovića.

Izložba se otvara u okviru programa kojim Narodni muzej učestvuje u manifestaciji Dani evropske baštine, koja za temu ove godine ima jezik i pismenost.

Godišnjica je povod za podsećanje na Dositejev doprinos srpskoj književnosti i kulturi. Na postavci će biti predstavljeni portreti, rukopisi, pisma i prepisi knjiga koji obeležavaju njegov život i delatnost. Posebno se izdvaja crtež nepoznatog autora Dositejevog lika i rukopisno izdanje knjige „Sovjeti zdravog razuma“, takođe nepoznatog autora. Oba dela, nastala početkom 19. veka, prvi put se izlažu javnosti.

Otvaranje je zakazano za 23. septembar u 13.00, a u subotu, 27. septembra od 12.00 biće organizovan edukativni program „Dečjeg kluba“ Narodnog muzeja u okviru izložbe „Dositej u portretu“.Za dž

Pored toga, u centralnoj zgradi Narodnog muzeja na Trgu Republike, posetioci će moći da saznaju nešto više o putevima Miroslavljevog jevanđelja preko dokumentarne postavke na prvom spratu izložbenog prostora. Od 18. do 30. septembra, svakoga dana od 13.00 biće organizovano stručno tumačenje. U postavci će biti izloženo i fototipsko izdanje naše najstarije ćirilične rukopisne knjige.

Tokom trajanja manifestacije Dani evropske baštine, 20, 21, 26. i 27. septembra ulaz u sve objekte Narodnog muzeja biće besplatan.

Nastavnici i voditelji školskih grupa treba da najave svoju posetu telefonom 011/3306-052 ili 060/8075-031 ili elektronskom poštom: edukacija@narodnimuzej.rs. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.