Naslovna » Izlasci » Festivali » Dunavfest se završava projekcijom filma „Velika iluzija“
Velika iluzija
Velika iluzija

Dunavfest se završava projekcijom filma „Velika iluzija“

U okviru ovogodišnje manifestacije Dunavfest, danas će u 20.00 u UP „Cvijeta Zuzorić“ na Kalemegdanu biće prikazan film „Velika iluzija“ Žana Renoara iz 1937. godine.

Posle projekcije filma biće održana debata „Pesnik i političar o Velikom ratu“, u kojoj će učestvovati reditelj Goran Marković i profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu Leon Kojen. Ovim programom biće zatvoren Dunavfest, koji se četvrtu godinu zaredom održava na Beogradskoj tvrđavi.Za dž

Program ovogodišnjeg festivala posvećen je obeležavanju stogodišnjice od početka Prvog svetskog rata, sa posebnim naglaskom na srpsko-francuskim vezama i prijateljstvu dveju zemalja.

Besmisao rata

„Velika iluzija“ (La Grande illusion) je film koji se smatra jednim od najvažnijih ostvarenja francuske i svetske kinematografije u međuratnom periodu i uživa status jednog od najpoznatijih antiratnih ostvarenja uopšte. Film na implicitan način prikazuje besmisao rata kroz scene u kojima se vojničke pobede dovode u kontekst nenadoknadivog ličnog gubitka.

Sam naslov „Velika iluzija“ se često tumačio kao svojevrsno Renoarovo upozorenje o tome da Prvi svetski rat nije bio „rat koji je završio sve ratove“, odnosno da je novi sukob na pomolu.

Renoarov film je oduševio svetsku kritiku. Bio je prvi film nominovan za Oskara, a da nije bio na engleskom jeziku. U nacističkoj Nemačkoj je bio zabranjen. Smatralo se da je za vreme nemačke okupacije jedina kopija uništena 1942. godine, ali je nova kopija pronađena 1958. godine.

Dunavfest +

Dunavfest najavljuje i multimedijalni projekat Kronos kvarteta koji će biti izveden u „Sava centru“ 6. novembra. Ovaj ekskluzivni događaj, za koji je muziku komponovala srpska kompozitorka Aleksandra Vrebalov, a film režrao poznati američki reditelj Bil Morison, imao je svetsku premijeru na Berkliju i sa velikim uspehom izveden je na međunarodnom festival u Edinburgu. (Beoinfo)