Naslovna » Izlasci » Izložbe » „Henri Mur – grafičar“ u Narodnom muzeju od 11. septembra
Henri Mur

„Henri Mur – grafičar“ u Narodnom muzeju od 11. septembra

Velika izložba „Henri Mur – grafičar“ biće otvorena u Narodnom muzeju od 11. septembra do 31. oktobra, ali i u Muzeju Vojvodine, od 7. do 30. novembra.

Skoro 60 godina posle prve beogradske izložbe Henrija Mura koja je ostavila značajan trag na našoj umetničkoj sceni, publika će imati prilike da se upozna sa manje poznatim, ali integralnim delom njegovog stvaralaštva – Murovim grafikama.

Umetnička dela predstavljena u okviru izložbe „Henri Mur – grafičar“ pripadaju posebnoj kolekciji Muzeja bez zidova British Council-a koju je sam umetnik 1984. godine obogatio donacijom za više od 200 izuzetnih radova.

Verujući da je dobar crtež osnova za svaku skulpturu, ovaj vid umetničkog izraza je za čuvenog skulptora bio podjednako važan kao i modelovanje, te je umetnikovu pažnju sa nesmanjenim intenzitetom okupirao čitavog života.

Murovi radovi su na papiru, bilo da su rađeni kao crtež ili nekom od grafičkih tehnika, najpre na litografskom kamenu ili bakarnoj ploči. Umetnik se bavio prirodnim formama, različitim aspektima poimanja ljudske figure, studijama životinja, skulptoralnih predstava u pejzažima i arhitektonskim celinama.

Interesantan je podatak da je tokom života Mur izradio na stotine ideja za skulpturu čiji naziv ukazuje na činjenicu da je reč o dvodimenzionalnim predlošcima za trodimenzionalne objekte. Međutim, poznavaoci Murovog stvaralašta ističu i to da je umetnik veoma često izrađivao trodimenzionalne modele u gipsu koji su potom postajali subjekt upravo njegovih crteža i grafika.

Henri Mur

Na izložbi „Henri Mur – grafičar“ biće predstavljeno 80 grafika, pet modela skulptura i jedan radni model, koji su nastajali u periodu od 1934. do 1984. godine. Da bi se opus ovog izuzetnog umetnika što celovitije predstavio, posetioci izložbe imaće priliku da se upoznaju sa Murovim radom i kroz set fotografija samog umetnika i njegovog stvaralačkog procesa.

Predstavljajući stvaralaštvo Henrija Mura kroz jednu novu vizuru, Narodni muzej i Muzej Vojvodine će raznovrsnim pratećim programima, kroz stručna vođenja, predavanja, tribine, radionice za decu i odrasle približiti zainteresovanim posetiocima stvaralaštvo jednog od najmarkantnijih umetnika XX veka.

British Council, Narodni muzej u Beogradu, Muzej Vojvodine i Banca Intesa realizuju ovu izložbu uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje i Britanske ambasade u Beogradu. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.