Naslovna » Izlasci » Izložbe » Izložba „Beleške burnih odnosa“ od 8. septembra
Izložba "Beleške burnih odnosa"
Izložba "Beleške burnih odnosa"

Izložba „Beleške burnih odnosa“ od 8. septembra

U Konaku kneginje Ljubice (sala pod svodovima) u ponedeljak, 8. septembra od 18.00, biće otvorena izložba „Beleške burnih odnosa – Austrijsko-srpski odnosi od 1836. do 1914“.

Na izložbi će do 5. oktobra biti izložena dokumentarna građa, ali i dela slikara Paje Jovanovića, Stevana Todorovića i Pavla Simića.

Biće predstavljene manje poznate činjenice, kao što je podatak da je Anastas Jovanović 1854. godine načinio prve stereoskopske snimke Beča ili da je Paja Jovanović naslikao čak petnaestak portreta cara Franca Jozefa, od kojih jedan ukrašava odaje dvorca Šenbrun. Dobar primer isprepletanih odnosa je i bečki slikar srpskog porekla Eugen Ladislav Petrović, čija se većina radova čuva u Muzeju grada Beča.

Među eksponatima će se naći i prva Geografska karta Kneževine Srbije, koju je Anastas Jovanović litografisao, a u Beogradu je 1843. nacrtao Jovan Bugarski, da bi je o svom trošku zajedno izdali u Beču 1845. godine, print naslovne strane završnog nacrta ultimatuma sa dopisanom napomenom „poslednja definitivna verzija“ od 19. jula 1914, kao i objava rata Austrougarske Srbiji sa dopisanom napomenom „poslato 28. jula 1914“.

Izložba „Beleške burnih odnosa“ svojim idejnim konceptom želi da predstavi svu složenost, mnogostrukost i intenzivnost odnosa između Austrije i Srbije, koji se najčešće gledaju samo kroz vizuru početka Prvog svetskog rata 1914. godine, kada su oni došli do najniže tačke u svojoj istoriji.

Docent dr Hanes Lajdinger sa Univerziteta u Beču, dr Danilo Šarenac, naučni saradnik u Institutu za savremenu istoriju, i Vladimir Tomić, viši kustos Muzeja grada Beograda, pokušali su izložbom, kao i pratećim, vrlo iscrpnim katalogom izložbe, da prikažu upravo tu dimenziju gusto isprepletanih, bliskih, ali u isto vreme komplikovanih odnosa dva naroda.

Izložba je rezultat saradnje Austrijske ambasade u Beogradu, Instituta za savremenu istoriju i Muzeja grada Beograda. (Beoinfo)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.