Naslovna » Izlasci » Izložbe » Izložba „Srbija 1914“ u Istorijskom muzeju Srbije
Srbija 1914 - Pašić

Izložba „Srbija 1914“ u Istorijskom muzeju Srbije

Od 15. septembra (12.00) do 15. januara 2015. u Istorijskom muzeju Srbije (Trg Nikole Pašića 11) biće otvorena reprezentativna izložba „Srbija 1914“.

Ova postavka je savremeni muzejski projekat nastao kao rezultat saradnje Istorijskog muzeja Srbije i Vojnog muzeja i predstavlja poseban doprinos obeležavanju stogodišnjice Prvog svetskog rata.

Izložba „Srbija 1914“, nastoji da posetiocima na edukativan i interaktivan 3D način približi politički, kulturni, naučni i privredni uspon Srbije sa početka 20. veka, događaje koji su prethodili samom ratu (Carinski rat, Aneksiona kriza, balkanski ratovi, Sarajevski atentat, Julska kriza i Niška deklaracija) i srpske vojne uspehe iz 1914, prve godine Prvog svetskog rata.

Uvodni deo postavke rađen je sa ambicijom da dočara dinamičan rast i emancipaciju srpskog društva na početku 20. veka na političkom, kulturnom, naučnom i privrednom planu. To je vreme emancipacije, sveobuhvatne evropeizacije i uspona Srbije koji su bili osnova za istrajavanje u ratu koji je usledio.

Centralni deo postavke čini, muzeološkim sredstvima izvršena, rekonstrukcija ratnih događanja u Srbiji 1914, pre svega bitki: najpre prve savezničke pobede u Prvom svetskom ratu na Ceru, a potom i vojnih uspeha na Drini i Kolubari.

Borbeni napor srpske vojske i naroda, ispoljen u prvoj godini rata u odbrani od austrougarske agresije, predstavlja jedno od ključnih iskustava srpske nacije u njegovoj novovekovnoj istoriji.

Aplikacija Srbija 1914

Posebnu atraktivnost postavci daje specijalno za potrebe ove izložbe kreirana aplikacija Srbija 1914, mobilna platforma kreirana za operativne sisteme IOS i Android. Aplikacija je stvorena sa ciljem da se, upotrebom novih medija i inovativnih koncepcija, na savremen način promoviše kulturno-istorijska baština Srbije.

Koristeći tehnologiju proširene stvarnosti, aplikacija omogućava da posetioci ostvare interakciju sa eksponatima i otkriju sadržaje koji predstavljaju digitalnu nadgradnju postavke. Ova jedinstvena aplikacija sastoji se iz tri osnovne sekcije: edukativne nagradne igre Potraga za blagom, sekcije izložbe i sekcije kataloga i bojanke.

Potraga za blagom je geolokacijska potraga za kulturno istorijskim blagom koja omugućava svim zainteresovanima da, kroz život i delo nekoliko značajnih istorijskih ličnosti (Živojin Mišić, Nadežda Petrović, Jovan Skerlić i drugi), na atraktivan i inovativan način upoznaju kulturni, naučni, privredni i politički život Beograda i Srbije uoči Prvog svetskog rata.

Za 100 najbržih u otkrivanju tajnih lokacija obezbeđene su besplatne karte za izložbu.

Srbija 1914 - kolaž

Sekcija izložba odnosi se na interaktivne instalacije u okviru same postavke i omogućava posetiocima da na izloženim eksponatima otkriju multimedijalne sadržaje koji čine digitalnu nadgradnju same izložbe.

Katalog i bojanka su takođe interaktivni i omogućiće onima koji ih besplatno preuzmu sa specijalno za ovu priliku kreiranog sajta izložbe www.srbija1914.rs da sa prijateljima podele novo medijsko iskustvo koje su doživeli na izložbi „Srbija 1914“.

Autori projekta i prateći programi

Autori koncepcije izložbe su muzejski savetnik Nebojša Damnjanović i viša kustoskinja Snežana Solunac (Istorijski muzej Srbije), kao i Vuk Obradović (Vojni muzej). Koordinatorka izložbe je muzejska savetnica Slađana Bojković. Saradnice na postavci su kustoskinje Dragana Spasojević i Sanja Veljković.

Izložbu su materijalima iz svojih fondova pomogle mnogobrojne institucije kulture i pojedinci: Narodna biblioteka Srbije, Arhiv Srbije, Jugoslovenska kinoteka, „Filmske novosti“, Muzej istorije Jugoslavije, Univerzitetska biblioteka „Svetozar Marković“, Vojni arhiv, Istorijski arhiv Šumadije, Narodni muzej – Kragujevac, Železnički muzej, Branimir Gajić, Zefirino Grasi, Dušan Napijalo, Milan Tiomotić i drugi.

Tokom trajanja izložbe u okviru pratećeg programa predviđen je niz sadržaja poput projekcija igranih i dokumentarnih filmova, tribina, predavanja i kreativnih radionica za decu i mlade različitih uzrasta za koje je rezervisan poseban deo galerije.

Radionice će se odvijati u istim terminima kao i stručna vođenja kroz postavku kako bi i deca i roditelji mogli da se paralelno upoznaju sa izložbom na adekvatan način koji odgovara njihovom uzrastu.

Tokom trajanja izložbe svake srede od 17.00 i subote od 13.00 autori izložbe će zainteresovane posetioce stučno voditi kroz postavku. Stručna vođenja se zakazuju.

Posle uvodne reči v. d. direktora Istorijskog muzeja Srbije dr Dušice Bojić, načelnika Vojnog muzeja potpukovnika dr Ivana Mijatovića i državnog sekretara u Ministarstvu za kulturu i informisanje Dejana Ristića izložbu će svečano otvoriti ministar odbrane u Vladi Republike Srbije Bratislav Gašić.

Izložba je realizovana u okviru Programa obeležavanja stogodišnjice Prvog svetskog rata, a uz podršku i pokroviteljstvo Ministarstva kulture i informisanja i Ministarstva odbrane.

Radno vreme i ulaznice

Muzej je otvoren svakog dana od 12.00 do 20.00, osim ponedeljkom. Cena ulaznice je 200 RSD, a za đake, studente i penzionere cena je 100 RSD. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.