Naslovna » Izlasci » Izložbe » Mesec švedske kulture: Swe u svemu
Fotografija: Denis Grinstajn
Fotografija: Denis Grinstajn

Mesec švedske kulture: Swe u svemu

Manifestacija „Swe u svemu“, mesec švedske kulture, biće organizovan u Beogradu od 9. do 29. oktobra.

Svečano otvaranje kao i otvaranje izložbe „Različita odstojanja – između modne fotografije i umetnosti“, očaravajuća izložba fotografija pet renomiranih švedskih fotografkinja, planirano je za 8. oktobar u Ustanovi kulture Parobrod.

Tokom oktobra, meseca posvećenog švedskoj kulturi, Ambasada Švedske organizuje najrazličitije događaje i aktivnosti, između ostalog iz oblasti mode, filma i modne fotografije. Manifestacija „Swe u svemu“ biće fokusirana na žensko stvaralaštvo u mnogim granama kulture i kreativnih industrija sa ciljem da se otvore putevi direktne komunikacije i saradnje među ženama stvaraocima u Srbiji i Švedskoj.

Fotografija: Elizabet Tol
Fotografija: Elizabet Tol

Autorke Denis Grinstajn, Julija Heta, Martina Hugland Ivanov, Julija Pejron i Elizabet Tol pripadaju novoj generaciji švedskih modnih fotografkinja koje su izgradile reputaciju širom sveta. Njihove fotogafije nalaze se u najpoznatijim svetskim modnim magazinima i galerijama.

Izložbu organizuje Švedski Institut i Ambasada Švedske u saradnji sa UK Parobrod i Beogradskom nedeljom mode koja je ovu izložbu uvrstila u zvanični program 36. izdanja Perwoll Fashion Week-a.

Izložba „Različita odstojanja“ teži da kreira ravnotežu između umetnosti i modne fotografije uzimajući u obzir istoriju kulture, kao i lično iskustvo ovih pet autorki. Ona povezuje njihovu snažnu kreativnu energiju. Fotografije prevazilaze razliku između intimnog i distanciranog, stvarajući atmosferu koja nas očarava.

Kustos izložbe Greger Ulf Nilson kaže:
– Ova zbirka fotografija istražuje i pomera granice. Ona stvara novu atmosferu koja nas očarava. Ideja stvarnosti je precenjena. Ne postoji samo jedna stvarnost. Ona je lična i vrlo subjektivna. Naše gledanje na stvarnost određuju naše čežnje, snovi i noćne more. To je ono što za mene predstavljaju i ove fotografije i njihove autorke. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.