Naslovna » Izlasci » Mini BG vesti: Jack Oblivion, Dani Srpske, tango, pozorište…
Jack Oblivian
Jack Oblivian

Mini BG vesti: Jack Oblivion, Dani Srpske, tango, pozorište…

»»» Svečano otvaranje manifestacije Dani Srpske u Srbiji 2014. biće održano 4. septembra od 19.00 u Velikoj dvorani Zadužbine Ilije M. Kolarca.

Na otvaranju manifestacije govoriće predsednik Republike Srpske Milorad Dodik posle čega će uslediti koncert Banjalučke filharmonije. Ulaz je slobodan. Ovogodišnja manifestacija će trajati od 4. do 10. septembra, a u okviru predviđenog programa koji će se održavati u Beogradu i Novom Sadu, biće predstavljena privreda, kultura, nauka, umetnost i prosveta Republike Srpske.

»»» Večeras, 4. septembra od 20.00, u velikoj sali SKC-a nastupa Sara Cvetić. Na ovom muzičkom resitalu umetnica će izvesti dela Hendla, Šestakoviča, Mocarta, Prokofjeva, Medtnera. Ulaz je slobodan.

»»» Dva koncerta i ovog vikenda na Zidiću! U petak na Platou Milana Mladenovića, ispred Doma omladine Beograda, nastupa beogradski autorski grunge/punk/psychedelic bend Vizelj, a u subotu Huti Ota Tre, bend iz Zaječara. Oba besplatna koncerta počinju od 20.00.

»»» U KC „Grad“ uzbudljivo od prve nedelje septembra. U četvrtak (4. septembra od 19.00) nastupaju Went i Zaokret DJ set, a u petak (22.00) Beogradski šlageri sa programom „Hajde, bejbi, igraj lokomoušn“. Novu sezonu u „Gradu“ svečano otvaraju u subotu od 19.00 Boža Podunavac, Vlada Janjić, Brka, Swaba, Vemić i Molnar. Poslastica je koncert u nedelju od 21.00. Sviraće Jack Oblivian, The Sheiks i Repetitor. Dok je ulaz na DJ večeri besplatan, za koncert ulaznice koštaju 1.200 (do 6. septembra), tj. 1.500 dinara (na ulazu). Pre koncerta, od 19.00, počinje novi, filmski ciklus „Savremenici“, a posetioci će moći da pogledaju španski film „Za 80 dana“ za dž.

»»» U petak, 5. septembra od 20.00, u Guarneriusu, prostoru gde se prvi put zaplesao tango u Beogradu, biće održano predavanje o ovom plesu koji budi sva čula, a koji će kroz različite programe, biti važan deo nastupajuće, 14. sezone ovog Centra. Program Tango za korak dalje zamišljen je kao interaktivno predavanje i svojevrstan uvod u novu sezonu kurseva argentinskog tanga. Četvoromesečni kursevi u Guarneriusu startuju 14. septembra. Ulaz na predavanje je slobodan, a zainteresovani posetioci će iste večeri moći da se prijave za neki od kurseva.

»»» Monokomedija „O, kakav divan dan“ Vesne Pećanac, glumice beogradskog Ateljea 212, koja spaja umetnost, pedagogiju, životnu mudrost i brilijantne lične ispovesti, biće održana po 1791. put u petak, 5. septembra od 19.00, u Kući Đure Jakšića. Cilj emotivne a smešne monokomedije je demistifikacija međuljudskih odnosa u porodici, školi i društvu.

»»» Inkluzivna trka na 400 metara, u kojoj će učestvovati oko 200 dece i osoba sa invaliditetom, biće održana u subotu, 6. septembra od 10.00 na otvorenim terenima Republičkog zavoda za sport na Košutnjaku. Cilj manifestacije „Trčim da svetu poručim“ jeste promocija mogućnosti osoba sa invaliditetom, socijalne inkluzije i njihove integracije u društvenu zajednicu. Ideja je da se svetu prenese poruka o problemima sa kojima se susreću osobe sa invaliditetom. Na kraju trke, svi učesnici pustiće balone i poslati svoju poruku osobi do koje će balon stići.

»»» Dan domaćeg filma biće organizovan u subotu, 6. septembra od 13.00 u Dvorani KCB. Ulaz je besplatan na projekciju filma „Drugi susret“ reditelja Željka Mirkovića. Posle projekcije gledaoci će imati priliku da razgovaraju sa Zoltanom Danijem, glavnim protagonistom filma.

Huti Ota Tre
Huti Ota Tre

»»» U subotu, 6. septembra od 20.00, teatar Le Studio otvara treću sezonu zaredom sa komedijom „Raspareni par„. Predstava Raspareni par je srpska verzija komedije The Odd Couple po tekstu Nil Sajmona. U ovoj predstavi upoznaćete se sa najboljim prijateljima Srećkom i Rašom, njihovim običnim životima, ali neminovnom različitošću i nemogućnošću da promene jedan drugog. Cena karte je 600 dinara. Ukoliko unapred rezervišete karte ostvarujete popust, pa je cena karte za zaposlene 500 dinara, a za studente, nezaposlene i penzionere 300 dinara. Rezervacije (broj mesta je 50): 064/1871-731.

»»» U subotu, 6. septembra od 13.00 do 15.00 biće održana manifestacija „Srednji vek u nautičkom selu„. Ova manifestacija humanitarnog karaktera održaće se u nautičkom selu „Biser“ u Boljevcima. Manifestacija, koja ove godine ima humanitarni karakter, organizuje se u cilju edukacije i upoznavanja sa istorijom, kreaitovnošću našeg naroda iz perioda srednjeg veka. Prvi deo manifestacije je posvećen Udruženju NURDOR – Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka, koji će biti i učesnici u uvodnom delu. Svi posetioci će moći da učestvuju u humanitarnoj akciji doniranjem novčanih sredstava na tekući račun NURDOR-a ili kupovinom riblje čorbe po ceni od 100 dinara, koju spremaju radnici Javnog preduzeća za turizam opštine Surčin.

»»» Do 15. septembra u Galeriji Akademije 28 otvorena je izložba slika Gordane Marković. Motivi iz prirode; pejzaži, vedute, priobalja reka, jezera, kao i nekoliko portreta su ono što posetioci ove galerije mogu da vide na slikama. Ulaz je slobodan.

»»» Pošto je UNIFI mreža početkom jula izazvala veliko interesovanje jer je korisnicima omogućila automatsko konektovanje i besplatno korišćenje interneta širom Srbije, SBB je produžio promo period do kraja ove godine. U Beogradu je preko ove mreže moguće koristiti besplatno internet preko laptopa, tableta ili mobilnog telefona na Adi Ciganliji, Kalemegdanu, u Kombank areni i u Zoološkom vrtu. SBB i TotalTV korisnici mogu brzo i jednostavno da pristupe mreži pošto otvore nalog na portalu www.mojsbb.rs, tj. na www.mojtotaltv.tv. Kada se nađu na nekoj od UNIFI lokacija, dovoljno je da na svom uređaju u listi dostupnih mreža odaberu UNIFI i uloguju se pomoću prethodno kreiranog naloga. Svima onima koji nisu SBB korisnici potreban je nalog koji mogu da kreiraju popunjavanjem formulara na sajtu www.sbb.rs. Detaljna uputstva za svaki uređaj, kao i mapa UNIFI lokacija u Srbiji, dostupna su na www.sbb.rs/unifi.

»»» Čelnici grada Beograda razgovarali su sa predstavnicima francuske kompanije „Egis“, Ambasade Francuske i članovima Radne grupe za projekat „Beogradski metro“ u vezi sa dosadašnjim aktivnostima u vezi sa izgradnjom tri linije beogradskog metroa. Dogovoreno je da se tokom oktobra i novembra izrade analize broja putnika i vozila u javnom gradskom saobraćaju. Ove analize će predstavljati informacionu osnovu za razradu prve linije metroa i poslužiti kao jedan od osnova za donošenje odluke na koji način će se metro graditi. Na sastanku je postignuta saglasnost o potrebi formiranja posebne radne grupe u kojoj bi bili predstavnici ministarstava finansija Francuske i Srbije, kao i grada Beograda, kako bi se analizirali različiti modeli finansiranja projekta. (danubeogradu.rs)