Naslovna » Izlasci » Mini BG vesti: Klasika, Provetravanje, izložbe…
Obojeni program (foto: Nemanja Đorđević)
Obojeni program (foto: Nemanja Đorđević)

Mini BG vesti: Klasika, Provetravanje, izložbe…

»»» Zbog najavljenih vremenskih neprilika i radi udobnosti posetilaca festivala, premijerno beogradsko Provetravanje će biti održano 13. septembra u Magacinu Depo, u Travničkoj 3. Osim najavljenih bendova Kanda, Kodža i Nebojša, Obojeni program i Jarboli, nastupiće i specijalni gosti Provetravanja, beogradski jazz rock sastav Metak za zlikovca.

»»» U ponedeljak, 15. septembra od 20.30, u sali Amerikana Doma omladine Beograda, biće održan koncert u okviru serijala improvE. U prvom setu (electro-acoustic improvisation) nastupiće Biliana Voutchkova, Michael Thieke, Svetlana Maraš i Milana Zarić. U drugom setu (live electronic music / noise) na bini će biti Herman Müntzing, Jan Nemeček, WoO i Lukatoyboy. Cena ulaznice je 250 dinara.

»»» Zbog održavanja Svečane promocije kadeta Vojne akademije, danas od 17.30 do 19.30 na snazi će biti posebna organizacija saobraćaja. Za vreme održavanja ove manifestacije za saobraćaj će biti zatvorene sledeće ulice: Trg Nikole Pašića do Terazija, Dečanska od raskrsnice sa Nušićevom ulicom do Trga Nikole Pašića, Takovska, od ugla sa Kosovskom ulicom do Bulevara kralja Aleksandra, Bulevar kralja Aleksandra, od Trga Nikole Pašića do Resavske, i Kneza Miloša, od Bulevara kralja Aleksandra do raskrsnice sa Ulicom kralja Milana.

»»» Džudo klubovi Voždovac i Student organizuju 31. međunarodni turnir „Milić Rašović – Migo“. Takmičenje će se održati ovog vikenda, to jest 13. i 14. septembra od 10.00, u Sportskom centru „Šumice“. Na turniru se ove godine očekuje učešće više od pet stotina takmičara u kategorijama od mlađih poletaraca do veterana iz Srbije i zemalja iz regiona.

»»» Centar za muziku Kolarčeve zadužbine u okviru ciklusa Velikani muzičke scene organizuje gostovanje Kamernog orkestra Zabranjeni grad iz Kine. Solista na koncertu je vanserijski pevač, prvi kineski kontratenor Ksijao Ma. Na programu 15. septembra od 20.00, pored tradicionalne kineske muzike na originalnim instrumentima u savremenim aranžmanima biće izveden i odlomak iz X Mokranjčeve rukoveti specijalno aranžiran za ovaj sastav.

»»» Ljubitelji mešovitih borilačkih veština imaće priliku da i ove jeseni uživaju u tradicionalnom „Otvorenom MMA prvenstvu Beograda„, na platou ispred Delta City-ja, u subotu, 20. septembra. Takmičenje će biti podeljeno u dve kategorije – MMA borbe u amaterskoj konkurenciji (od 10.00 do 20.00), dok će se u centralnom delu prvenstva (od 20.00) nadmetati poluprofesionalni takmičari, u različitim kategorijama. Za „MMA semi-pro borbe“ potrebno je rezervisati besplatne ulaznice na Info-pultu Delta City-ja, do 18. septembra. Broj karata je ograničen.

»»» Sa željom da našim mladim umetnicima koji postižu velike uspehe, pruži priliku da se predstave publici, Centar lepih umetnosti Guarnerius će u subotu, 13. septembra od 20.00, ugostiti Damjana Saramandića, violončelistu koji se smatra jednim od najperspektivnijih mladih srpskih muzičara, a koji već godinama živi i studira u Nemačkoj. Program na kojem će se naći virtuozna dela Bramsa, Šostakoviča i Šumana, Damjan će izvesti uz klavirsku saradnju Ukija Ovaskainena.

»»» U subotu, 13. septembra od 20.00, u BIGZ-u (Bulevar vojvode Mišića 17, VI sprat) će biti izvedena predstava-koncert „Hipertrofija inteligencije ili tvorac oluje“ Nenada Čolića. Pored Čolića na bini će biti i Dejan Stojković. Ovim će biti najavljena nova sezona Plavog pozorišta. Cena ulaznice je 300 dinara.

»»» Multiverzitet nastavlja da domaćoj javnosti predstavlja mlade i uspešne muzičke umetnike iz Srbije koji grade svoje karijere u internacionalnim okvirima. Ovog meseca, Aleksandra Denda će održati muzičku radionicu za glas pod nazivom „Freedom Is The Voice“. U sredu, 17. septembra od 14.00, Denda će se predstaviti u UK „Parobrod“.

»»» U galeriji Instituta Servantes, u utorak od 19.00, biće svečano otvorena izložba „Haime Hil de Biedma kroz fotografiju„, posvećena poznatom španskom pesniku. Izložbu, kojom započinje nova sezona kulturnih aktivnosti u Institutu Servantes, čini fotografski prikaz jedanaest tekstova Hil de Biedme, kroz prizmu katalonskog fotografa Davida Pužada.

»»» Izložba „Ritam“ mlade beogradske vajarke Ane Đorđević otvorena je do 18. septembra u galeriji Štab (Crnogorska 10) i može da se pogleda svakog dana od 18.00 do 21.00. Umetnica istražuje unutrašnje doživljaje pojmovnih varijanti ritma koristeći se tehnikom prevođenja njihovih datih vrednosti u crtež, a zatim crteža u prostor, i to upravo kroz seriju prostornih crteža koji se kroz interakciju sa svetlošću vraćaju u novi dvodimenzionalni oblik kao projektovane senke.

»»» Povodom 1. oktobra – Međunarodnog dana starijih, opština Zvezdara organizuje, četvrti put po redu, manifestaciju Dani seniora na Zvezdari u 2014, u okviru koje će od 15. do 19. septembra biti realizovano niz aktivnosti. Program se može videti na sajtu opštine.

»»» UK Parobrod, u saradnji sa Udruženjem Or (društvo za negovanje jevrejske tradicije i kulture) i Mazal (jevrejsko žensko društvo), u subotu, 13. septembra od 19.30, obeležava Dane evropske jevrejske kulture koji su ove godine posvećeni ulozi žene u judaizmu. Prvi deo programa biće posvećen Goldi Meir, ženi koja je svojim ukupnim delom i radom ostavila ne samo trajan uticaj, već i doprinela ostvarenju vekovnog sna Jevreja – formiranju države Izrael. O Goldi Meir govoriće Nela Papić. U nastavku programa prisutni će biti u prilici da se upoznaju sa uzrocima, posledicama ali stvarnim događanjima tokom upravo okončanog sukoba u Gazi. Govoriće Petar Kalezić, urednik portala „Israel News“. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.