Naslovna » Izlasci » Mini BG vesti: Parada ponosa, Novo doba, izložbe…
Iz kolekcije Marjanović: Aleksandar Cvetković - Oblaci
Iz kolekcije Marjanović: Aleksandar Cvetković - Oblaci

Mini BG vesti: Parada ponosa, Novo doba, izložbe…

»»» Zbog održavanje manifestacija „Parada ponosa“ u nedelju, 28. septembra, režim rada linija GSP-a biće promenjen.

U zavisnosti od trenutne situacije na terenu, autobusi i tramvaji će saobraćati izmenjenim trasama ili na skraćenim relacijama, dok će trolejbusi saobraćati na redovnoj ili delimično izmenjenoj trasi. Na izmenjenim delovima trasa vozila će koristiti postojeća stajališta. Info: 3300-803.

Konačna odluka o održavanju Prajda u Beogradu biće doneta večeras, na sednici Biroa za koordinaciju rada službi bezbednosti. Organizatori su veruju da će Parada ponosa zakazan za sutra biti održan.

»»» Peti festival nesvrstanog stripa Novo doba će biti održan od 29. septembra do 5. oktobra na više lokacija u Beogradu i Pančevu. Sedmodnevni i ntenzivni program festivala obuhvata dnevne aktivnosti uglavnom posvećene radionicama, i bogati noćni program izložbi, video projekcija i muzičkih dešavanja. Kao posebno atraktivan deo programa organizatori preporučuju izložbu zagrebačke grupe Zzot (29. septembra od 20.00 u CZKD), izložbu finskog strip autora Marka Turunena (1. oktobra od 19.00 u KC Rex) i brojne otvorene radionice. Info: www.novodobafestival.net.

»»» Od 2. (19.00) do 20. oktobra u Prodajnoj galeriji Beograd biće otvorena izložba „Iz kolekcije Marjanović (sedamdesete i osamdesete)“. Ovo je samo jedan segment bogate zbirke dela domaćih autora u vlasništvu Nikole Marjanovića. Uži hronološki okvir zbirke (sedamdesete i osamdesete godine XX veka) obuhvatio je niz amblematskih radova umetnika koji već pripadaju istorijskim tokovima savremene srpske umetnosti. Postavku čine slike afirmisanih umetnika starije i srednje generacije čiji izrazito disparatni opusi demonstriraju snažne autorske pojave – Aleksandar Cvetković, Ratko Lalić, Slobodan Roksandić, Milan Stašević, Tafil Musović, Nikola Džafo i dr.

»»» Ugledni francuski umetnik Bernar Monino predstaviće svoje radove u Galeriji Haos (Dositejeva 3). Izložbu će otvoriti akademik Vladimir Veličković u utorak, 30. septembra u 20.00.

»»» U Muzeju pozorišne umetnosti Srbije (Gospodar Jevremova 19), od 29. septembra (19.00) do sredine decembra, biće otvorena izložba „Putujuća pozorišta u Srbiji od druge polovine XIX veka do 1945„.

»»» Povodom Svetskog dana srca, Crveni krst Rakovice organizuje u ponedeljak, 29. septembra od 9.00 do 11.00, besplatno merenje krvnog pritiska za građane. Akcija će se odvijati na dva punkta: ispred crkve na Vidikovcu i ispred „Maksi diskonta“ na Kanarevom brdu. Istog dana, od 13.00 do 18.00, biće održana redovna akcija dobrovoljnog davalaštva krvi (svakog poslednjeg ponedeljka u mesecu). Transfuziomobil će biti postavljen na parkingu ispred crkve u Rakovici.

»»» Od 29. septembra (19.00) do 11. oktobra u Galeriji Grafičkog kolektiva (Obilićev venac 27) biće otvorena izložba „Grafike ’77“ zagrebačkog umetnika Željka Kipke.

»»» U ponedeljak, 29. septembra od 20.00, u Centru lepih umetnosti Guarnerius nastupiće violinistkinja Bojana Jovanović i pijanistkinja Bojana Dimković. Ovaj koncert će biti prva duetska saradnja izuzetnih mladih umetnica, koje već godinama beleže velike uspehe na domaćoj i međunarodnoj koncertnoj sceni.

»»» Do 11. oktobra u Galeriji Zadužbine Ilije M. Kolarca biće otvorena izložba crteža Aleksandra Jevtića „Da ne kvarimo„, svakog dana od 10.00 do 20.00 (osim nedeljom).

Bernar Monino
Bernar Monino

»»» Mikser Kids Market biće održan u nedelju, 28. septembra od 12.00 do 20.00, u Karađorđevoj 46. Pored velikih i malih proizvođača igračaka, garderobe, obuće, bebi opreme i drugih proizvoda namenjenih deci i bebama predstaviće se i sportska udruženja za decu, a svi roditelji će biti u prilici i da saznaju kako nove tehnologije mogu da pomognu da se deca kreću više, umesto da pospešuju sedeći stil života.

»»» Do 3. oktobra u galeriji KC „Čukarica“ biće otvorena izložba „Istorija i širenje pisma„. Postavljeni su eksponati koji predstavljaju kaligrafske radove naših najvećih umetnika pisma i tipografske radove projektanata ćiriličnih azbuka. Istorija pisma predstavljena je slikama artefakata, tabelama i kartama.

»»» Izložba lustera Lucije Tomičić biće otvorena u galeriji Otklon (Dečanska 21) od utorka, 30. septembra od 20.00. Umetnica izlaže unikatne ručno rađene lustere inspirisane formom cveta.

»»» Do 5. oktobra u parku Manjež otvoren je sajam cveća „Beogradska jesen„. Svakog dana od 9.00 do 20.00 Beograđani će moći da kupe cvetne saksijske biljke kako sobne tako i spoljašnje kulture, kaktuse, lukovice, perene, mediteranske biljke. Pored biljaka, i sav propratni materijal kao što je grnčarija, dodaci za rast biljaka, humus i zemlja, slike od suvog cveća, na popustu su od 10 do 30%.

»»» Plavo pozorište poziva zainteresovane da se prijave za učestvovanje u novom ciklusu projekta „Studio savremenog pozorišta„, koji se organizuje od 20. oktobra 2014. do juna 2015. godine u prostoru Plavog pozorišta, u zgradi BIGZ-a. Prijave i informacije: 064/4926-681. (danubeogradu.rs)