Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Pijanistkinja Ingrid Fuđiko Heming u Kolarcu, 8. oktobra
Ingrid Fuđiko Heming
Ingrid Fuđiko Heming

Pijanistkinja Ingrid Fuđiko Heming u Kolarcu, 8. oktobra

U sredu, 8. oktobra od 20.00, u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine (Studentski trg 5) nastupiće čuvena japanska pijanistkinja Ingrid Fuđiko Heming. Svi zainteresovani mogu podići besplatne ulaznice na blagajni Kolarca od 30. septembra.

Posle koncerata u Njujorku, Tokiju, Berlinu, Parizu i drugim svetskim metropolama, Ingrid Fuđiko Heming prvi put će nastupiti u Beogradu.

Energija i izvanredan talenat ove umetnice koja je izgubila sluh kao vrlo mlada a onda ga samo delimično povratila, daju klasičnoj muzici potpuno novu dimenziju. Posebno je poznato njeno izvođenje Listove kompozicije La Campanella koje je snimljeno na CD-u i prodato u više od dva miliona primeraka, što je neobičan fenomen u svetu klasične muzike. Publika u Beogradu imaće priliku da uživa u izvođenju ovog dela, ali i drugih kompozicija Franca Lista, kao i Frederika Šopena, Volfganga Amadeusa Mocarta i Kloda Debisija.Za dž

– Kao mlada nisam mogla da razumem suštinu izreke ‘Ni Rim nije sagrađen za jedan dan’, ali sada shvatam i znam zašto je toliko ljudi oduševljeno mojom izvedbom kompozicije La Campanella. Zato što kroz note slušaju i otkrivaju moj trnoviti životni put. Moj životni put je istinski težak i ne želim da ga krijem, već sva svoja osećanja iskazujem za klavirom. Borba sa sobom je istinska privlačnost klavira.“ – rekla je Ingrid Fuđiko Heming.

Organizator koncerta je kompanija JTI u saradnji sa Ambasadom Japana.

Ingrid Fuđiko Heming – biografija

Čuvena japanska pijanistkinja, Ingrid Fuđiko Heming, prvi put je nastupila sa 17 godina kao srednjoškolka, a profesionalnu karijeru je započela u saradnji sa Japanskom filharmonijom i drugim renomiranim japanskim orkestrima. Tih godina gubi sluh na desnom uhu, ali nastavlja sa koncertima. U 28. godini seli se u Evropu, gde se usavršava i istovremeno nastupa, ali gubi sluh i na levom uhu, koji kasnije delimično uspeva da povrati.

Ipak, Ingrid Fuđiko Heming uspešno gradi koncertnu karijeru, koja će 1999. godine doživeti procvat. Te godine Hemingova postaje senzacija u Japanu, posle izdavanja prvog CD-a na kojem je izvela Listovu kompoziciju La Campanella. Izdanje je prodato u više od dva miliona primeraka, što je neobičan fenomen u svetu klasične muzike. Tako počinje bogata internacionalna karijera Ingrid Fuđiko Heming u najpoznatijim koncertnim dvoranama svetskih metropola, poput Njujorka, Londona, Pariza, Berlina, Milana, Beča i Praga.

Do sada je objavila 15 CD albuma od kojih su četiri nagrađena priznanjem „Album godine klasične muzike“ na dodeli Japanskih zlatnih nagrada, što je bio prvi takav slučaj u istoriji.

Ingrid Fuđiko Heming rođena je u Berlinu 5. decembra 1932. godine. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.