Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Plasido Domingo u Kombank areni 8. decembra
Plasido Domingo (fotografija: G. Gorman)
Plasido Domingo (fotografja: G. Gorman)

Plasido Domingo u Kombank areni 8. decembra

Jedan od najpoznatijih glasova sveta, španski tenor Plasido Domingo, nastupiće po prvi put u Srbiji posle više od dve decenije, u Kombank areni, 8. decembra 2014. godine.

U prodaji su ulaznice za koncert legendarnog tenora po cenama od 3.900, 5.700, 5.900, 6.800, 6.900, 7.700, 8.800 i 9.900 dinara. Ulaznice se mogu nabaviti na svim prodajnim mestima CS Eventima kao i na blagajnama Arene, Bilet centra Beograda, Doma omladine, „Ušće“ SC i putem sajtova kombankarena.com i eventim.rs. Ulaznice se mogu kupiti i na više jednakih mesečnih rata bez kamate kreditnim karticama Komercijalne banke na četiri navedena prodajna mesta.

Nazivaju ga kraljem opere, istinskim renesansnim čovekom muzike i najvećim operskim umetnikom savremenog doba sa razlogom! Maestro Plasido Domingo, višestruko talentovan umetnik, priznat ne samo kao pevač već kao i dirigent, u svojoj višedecenijskoj impresivnoj karijeri uključuje 144 pevačkih rola što predstavlja svojevrstan rekord i cifru bez konkurencije kroz čitavu istoriju opere.

Kao cenjen dirigent i direktor Opere Los Anđelesa, u njegovom opusu nalazi se i više od 500 izvođenja pod njegovom dirigentskom palicom kao i veliki broj albuma. Kao generalni direktor Opere Los Anđelesa predstavlja moćnu figuru među operskim upravnicima.

Napunio je sedamdeset tri godine u januaru 2014, ali njegov šarm, talenat i energija i dalje traju istim intenzitetom. Glas tople boje i izuzetne pokretljivosti savršeno se nadopunjuje sa njegovom glumačkom nadarenošću i daje mu ono što sam Domingo smatra svojom najvećom prednošću, mogućnost da pruža zadovoljstvo ljudima širom sveta.

Skoro da ne postoji opersko delo u kome se nije oprobao. Za sva vremena, ovekovečio je Alfreda iz „Travijate“, Artura iz „Lučije od Lamermura“, Don Hozea iz „Karmen“ i mnoge druge operske likove.

Više od stotinu snimaka čitavih opera, kompilacija arija i dueta, kao i crossover diskova uključuju antologije kompletnih Verdijevih arija za tenor u izdanju kuće Deutsche Grammophon, kao i EMI-jeve albume vagnerijanskih rola koje nije izveo na pozornici – Zigfrida i u „Zigfridu“ i u „Sumraku bogova“, kao i Tristana u celovitom snimku „Tristana i Izolde“.

Njegov opsežan rad u studiju nagrađen je Gremijem čak jedanaest puta, a latinskim Gremijem dva puta, dok je Emi nagrade dobio za televizijsko ostvarenje „Omaž Sevilji“ i „Silver Gala“ program u Metu. Bio je ličnost godine Latinske snimateljske akademije 2010. godine.

Domingo je snimio i više od 50 muzičkih spotova, pored četiri operska filma: „Karmen“, „Travijata“, „Otelo“ i „Toska“, plus „Rigoleto“ koji se snima u italijanskom gradu Mantui, gde je i smeštena radnja opere. Nastupio je kao dirigent na mnogo koncerata u Metropolitenu, Kraljevskoj operi u Kovent Gardenu, Bečkoj državnoj operi i Operi Los Anđelesa, između ostalih ansambala, kao i sa simfonijskim orkestrima Čikaga, Berlina, Montreala, Londona…

Sa svojim čuvenim kolegama, Karerasom i Pavarotijem, 1990. godine spontano je osnovao Tri tenora i nastupajući svaki put sa ogromnim uspehom širom sveta, definitivno srušio barijere klasičnog izvođenja arija i približio svet opere širokom auditorijumu.

http://youtu.be/BzuKDUiE5QE

Vitez klasične muzike

Plasido Domingo dosta pomaže mladim umetnicima i osnivač je i pokretač međunarodnih takmičenja pevača kao i programa za mlade umetnike, ambasador je dobre volje UNESCO-a a takođe je i veliki humanitarni radnik.

Nosilac je brojnih priznanja među kojima su odličja Gran Cruz de la Orden de Isabel la Catolica, Medalla de la Orden de las Artes y las Letras de Espana, kao i Premio Principe de Asturias de las Artes; u Meksiku, gde je odrastao, nosilac je odličja Aguila Azteca. Dobio je Predsedničku medalju slobode u SAD-u, a nosilac je titula Komandanta Legije časti u Francuskoj, počasnog Viteza britanskog carstva, ali i počasnih odličja Italije kao i počasnog doktorata za životnu predanost i doprinos muzici i umetnosti.

Do 2014, Plasido Domingo je tokom 53 godine karijere pevao vodeće uloge u više od 3700 izvođenja – od toga 700 samo u Metu! Međutim, nema znakova posustajanja – njegov preliminarni raspored od jula 2014. do juna 2015. uključuje 47 nastupa u sedam glavnih operskih rola, pet u zarzuela „Luisa Fernanda“, 13 na koncertima i četiri u ulozi dirigenta – sve to u 17 različitih gradova, u 13 zemalja, na četiri kontinenta! Takođe, ostaje nosilac višestrukih dužnosti kao generalni direktor Opere u Los Anđelesu i pokretačka sila „Operalije“.

Newsweek i druge publikacije Dominga adekvatno nazivaju „Kraljem opere“, „istinskim renesansnim čovekom muzike“ i „najvećim operskim umetnikom savremenog doba“ a njegova uzrečica i moto je „Ako se odmaram, zarđaću“. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.